Paasbagels

De thuiskoks van nrc.next hebben overduidelijk last van paaskriebels. De afgelopen dagen sierden de paasgerechten van collega’s Janneke en Roos al de kolommen van deze krant en vandaag doe ik daar zelf ook nog een schepje bovenop met een bakprojectje om het lange weekend mee door te komen. Daarvoor moet je de wekker op paasochtend een uurtje vroeger zetten, maar dan heb je wel versgebakken bagels bij het ontbijt. Het maken van deze New Yorkse broodjes is absoluut niet moeilijk, maar wel een tijdrovend klusje omdat ze eerst worden gekookt voordat ze in de oven worden afgebakken. Dat koken klinkt best raar, dat vond ik zelf eerst ook, maar op deze manier krijgen ze de juiste bite. Voor bagels geldt, hoe langer gekookt, des te dikker de korst en hoe minder luchtig de binnenkant. In de horeca in The Big Apple zul je ze vaker op die manier aantreffen, maar het is vooral een kwestie van smaak.

Meng de helft van het water met de gist en suiker en laat vijf minuutjes staan.

Doe intussen de bloem samen met het zout in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en giet daar het gistmengsel in. Kneed alles door elkaar en voeg steeds de rest van water toe tot een elastisch, niet te plakkerig deeg ontstaat. Voeg eventueel extra bloem of water toe. Kneed dit deeg een paar minuten goed door elkaar.

Maak een bal, dek het deeg af met een theedoek en laat op een warme plek minimaal een uur rijzen. Verdeel het deeg vervolgens in acht stukken en vorm er balletjes van. Prik met je duim een gat in de bal en druk het deeg iets aan. Laat nog even tien minuten rusten.

Breng een grote pan met water en natriumbicarbonaat aan de kook en dompel de bagels in het water. Laat ze twee à drie minuten koken en schep ze er met een schuimspaan uit. Laat uitlekken.

Klop het ei los, bestrijk er de bovenkant van de bagel mee en bestrooi met sesamzaadjes.

Leg ze op een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de bagels ongeveer 25 minuten in het midden van de oven. Laat ze goed afkoelen, snijd ze door midden en beleg bijvoorbeeld met verse roomkaas en een paar stengels bieslook. Om het paasplaatje aan tafel helemaal af te maken kun je in het gat van de bagel een vrolijk geschilderd – en gekookt – eitje zetten.