Oude vriendschap herleeft

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) moet het deze week vooral van zijn oude hard on crime-vrienden van de PVV hebben. Gisteren bleek in de Tweede Kamer dat de PvdA geen steun geeft aan zijn wetsvoorstel om voorbereidingen van hennepteelt strafbaar te maken.

Het voorstel van Opstelten om grootschalige hennepteelt beter te kunnen aanpakken, stamt uit de tijd van het eerste kabinet-Rutte, met de PVV als gedoogpartner. En die tijden herleefden bij het debat: waar PvdA-woordvoerder Myrthe Hilkens zich fel tegen het voorstel keerde, noemde PVV-woordvoerder Louis Bontes het een „goede zaak”.

Minister Opstelten moest het afgelopen dinsdag in de senaat ook al zonder steun van de huidige coalitiegenoot stellen. In de Eerste Kamer bleek de PvdA-fractie tegen een voorstel waardoor vrijgesproken verdachten opnieuw, voor hetzelfde strafbare feit, voor de rechter kunnen komen omdat er nieuwe belastende feiten aan het licht zijn gekomen. Ook in dit geval ziet de PVV het plan als een „verrijking”.