Opnieuw verlies voor Ierse systeembank

AIB leed vorig jaar 3,8 miljard euro verlies. De meeste zorg baren de achterstanden bij hypotheekaflossingen.

Allied Irish Bank, die voor 99,8 procent in handen is van de Ierse regering, heeft vorig jaar opnieuw verlies geleden. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde jaarcijfers.

Voor belasting was het verlies van AIB 3,8 miljard euro. In 2011 was dat nog 5,1 miljard. De bank zal opnieuw vestigingen sluiten en nog eens 2.500 medewerkers ontslaan.

AIB is een van de drie pillar banks (systeembanken), die in 2011 ontstonden nadat ook een tweede kapitaalinjectie niet genoeg bleek om de banken overeind te houden. De zes grote banken hadden allemaal geld geleend aan projectontwikkelaars, die door het instorten van de vastgoedmarkt hun leningen niet konden terugbetalen.

Anglo Irish Bank, Irish Nationwide en Irish & Permanent werden ontmanteld. AIB, Permanent TSB en Bank of Ireland werden genationaliseerd. AIB moest ook fuseren met Educational Building Society.

Ondanks het verlies gaat het beter met AIB. De bank wist het aantal slechte leningen met 70 procent terug te brengen naar 2,5 miljard euro. De financiële steun van de Europese Centrale Bank werd teruggebracht met 29 procent naar 22 miljard euro.

Grote vraag blijft echter wat AIB gaat doen met de hypotheekschulden van zijn klanten. Ruim 9 procent van de huiseigenaren en 17,7 van de woningverhuurders loopt meer dan negentig dagen achter met het betalen van de hypotheekrente.

Dat percentage zal nog tot zeker halverwege dit jaar toenemen, zo voorspelde topman David Duffy gisteren. „De hulp aan het klein- en middenbedrijf en hypotheekhouders in moeilijkheden zal een belangrijke prioriteit zijn”, zei hij.

AIB verschilt hierin overigens niet van de andere twee systeembanken. Bank of Ireland meldde begin deze maand bij de presentatie van haar jaarcijfers dat 10 procent van de huiseigenaren, 17.000 in totaal, achterliep met het betalen van de hypotheekschuld. De bank, voor 15 procent in staatshanden, rapporteerde een verlies voor belastingen van 2,1 miljard euro.

Permanent TSB, de kleinste van de drie, maakte maandag een verlies van 999 miljoen euro over 2012 bekend. Van de huiseigenaren die een hypotheek hebben bij de bank loopt 15 procent meer dan negentig dagen achter met het betalen van de hypotheekschuld, en 21 procent van de woningverhuurders.

De Ierse centrale bank heeft de drie banken, en nog drie andere kleine banken, opgedragen voor eind juni een „duurzame oplossing” te vinden voor 20 procent van de debiteuren. Het aantal beslagleggingen zal daardoor toenemen, maar die zijn tot nu toe relatief laag gebleven in vergelijking met de rest van de eurozone. Maar de toezichthouder heeft ook expliciet verzocht schuldenaars ademruimte te gunnen, en in individuele gevallen de hypotheekschuld kwijt te schelden.

AIB-topman Duffy vertelde gisteren dat tweeduizend bankmedewerkers speciaal zijn opgeleid om klanten met terugbetalen te helpen.