Nu al half miljoen bezoekers in Stedelijk

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft vandaag zijn 500.000ste bezoeker ontvangen sinds de heropening op 23 september vorig jaar.

De eerste drie maanden na de heropening kwamen er gemiddeld 77.000 bezoekers per maand, in de afgelopen drie maanden waren dat er 65.000. Als er zoveel mensen blijven komen, zal het Stedelijk dit jaar het aantal van bijna 800.000 bezoekers halen, terwijl in de begroting voor 2013 wordt gehoopt op 500.000. Het bezoekersaantal zou nog hoger kunnen worden, omdat het museum in oktober een overzichtstentoonstelling opent over Malevitsj en de Russische avant-garde. Die expositie zal wellicht populairder zijn bij een groter publiek dan de huidige grote expositie over de overleden Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley.

Het museum, dat sinds de heropening ook op maandagen open is, verdient door het hogere bezoekeraantal meer geld dan waarop het had gerekend. Daarmee kan het museum voor een deel de bezuiniging op de gemeentelijke subsidie opvangen.

Het Stedelijk kreeg voor de heropening 13,5 miljoen euro subsidie had en had voor de periode 2013-2017 15,6 miljoen per jaar aangevraagd. Maar B en W besloten een lager bedrag te geven: 11,6 miljoen euro per jaar. Het museum ontsloeg daarop 30 van de 192 medewerkers.

De 500.000ste bezoeker werd vanochtend door de directie feestelijk onthaald. Directeur Karin van Gilst: „Een half miljoen in een half jaar – dat is echt geweldig. Het overtreft de beste jaren uit het verleden en geeft ons veel vertrouwen voor de toekomst.”

De bezoekers waarderen het Stedelijk met een 7,9, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction. „We zijn natuurlijk blij met zo’n hoge waardering”, zegt Van Gilst. „Het laat zien dat hedendaagse kunst in trek is bij een breed publiek, waarvan er velen nu voor het eerst in het Stedelijk komen.”