Boeken

Nieuw werk Julian Barnes op komst, Hilary Mantel biedt primeur

Julian Barnes/ Foto Reuters

Dat de Amerikaanse schrijfster Donna Tartt dit jaar, na zo’n 10 jaar, weer met een roman komt wisten we al. Maar ook Julian Barnes komt met een nieuwe roman. En Hilary Mantel kwam afgelopen dinsdag met een ‘echte primeur’, zo weet KNACK.be.

Barnes, met The sense of an Ending vorig jaar winnaar van de Man Booker Prize, komt volgende week met de roman Levels of Life. In dit werk behandelt Barnes de dood van zijn vrouw aan kanker in 2008. Het voorval zou hem bijna hebben aangespoord zelfmoord te plegen.

Afgelopen dinsdag gaf Hilary Mantel, tijdens de uitreiking van de Bodley Medal op het Oxford Literary festival, in haar enthousiasme over het winnen van de Bodley Medal enkele details prijs van het derde deel van haar Cromwell-trilogie. Met deel een en twee won Mantel een Man Booker Prize. Daarmee was ze de eerste vrouw die de prijs tweemaal in de wacht sleepte. Helemaal uniek was het feit dat ze dat met de eerste twee delen van een trilogie deed.

Mantel bood haar publiek de voorlopige openingszin van Mirror and the Light, de titel van deel drie. Deze openingszin luidt als volgt:

‘Once the Queen has been five minutes dead he walks away.’

Deel drie zal eindigen met de scène waarin Cromwell bebloed en stervend op de grond ligt.

KNACK.be noemt de ontboezeming van Mantel afgelopen dinsdag een ‘echte primeur’ aangezien een publicatiedatum van het derde deel nog niet bekend is. Wel duidelijk is dat het begint na de onthoofding van Anne Boleyn, waar deel twee mee was geëindigd.