‘Neuroloog Jansen Steur zou aanmoedigen tot euthanasie’

Aquarel van de omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur.
Aquarel van de omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur. Illustratie ANP / Aloys Oosterwijk

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur zou patiënten mogelijk aangezet hebben tot euthanasie. Dat stelt letselschadespecialist Yme Drost, die tweehonderd slachtoffers van de neuroloog bijstaat, vandaag in De Telegraaf

Drost zegt sterke aanwijzingen te hebben dat Jansen Steur patiënten aanmoedigde tot euthanasie. Volgens Drost zou Jansen Steur de dood van minstens drie patiënten hebben bespoedigd door de toediening van morfine. Daardoor overleden ze binnen enkele uren.

Jansen Steur zou tegen patiënten herhaaldelijk hebben gezegd: “dit is toch geen kwaliteit van leven meer”. Nabestaanden klagen volgens Drost dat de morfinepomp soms al zonder hun toestemming was aangezet voor zij bij het ziekenhuis arriveerden. De letselschadespecialist denkt dat de neuroloog dit deed omdat hij graag autopsies wilde uitvoeren voor onderzoek.

“Hij was op zoek naar wetenschappelijke erkenning: hunkerend naar eeuwige roem als neuroloog. In deze specifieke gevallen kon hij de lijkschouwingen plannen.”

Het ziekenhuis spreekt volgens hem over sedatie, het met verdoving verzachten van de pijn van iemand die niet lang meer te leven heeft.

“Dat is echter een relatief begrip. Je kunt de dosis morfine immers zo opschroeven dat iemand binnen enkele uren overlijdt. En dat is euthanasie, waarvoor justitie strikte richtlijnen kent.”

Het dossier van de neuroloog breidt zich zo steeds verder uit en komt bovenop alle andere klachten over hem. Zo wordt hij in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.

De neuroloog werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving, maar hij werd niet door het Medisch Tuchtcollege uit zijn beroep gezet. Recent kwam hij weer in het nieuws toen bleek dat hij na zijn ontslag in Nederland werkte bij verschillende Duitse klinieken. Vanavond debatteert de Kamer hierover.