Morgen strafeis zaak-Vaatstra, Jasper S. ‘weet niet waarom hij moordde’

Grote drukte bij de rechtbank vanochtend voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de zaak-Vaatstra.
Grote drukte bij de rechtbank vanochtend voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de zaak-Vaatstra. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De zaak-Vaatstra is voor vandaag afgesloten. Justitie zal morgen pas de strafeis bekend maken tegen verdachte Jasper S., die terecht staat voor de moord op Marianne Vaatstra. Morgen worden deskundigen in de zaak gehoord en komt het Openbaar Ministerie met het requisitoir en pleidooi. De zitting wordt morgen om half tien voortgezet in de rechtbank in Leeuwarden.

Vandaag werden de feiten in de zaak behandeld. Jasper S. legde opnieuw een bekentenis af over de verkrachting en de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999. Hij verklaarde huilend het meisje tot twee keer toe in een roes te hebben verkracht. Hierna raakte hij in paniek en vermoordde hij haar.

Hij zou “alles in een soort roes hebben beleefd”, meldt NRC-verslaggeefster Karin de Mik, en “weet niet waarom hij het gedaan heeft”:

“Het frustrerende voor de nabestaanden is dat S. zich veel niet zegt te kunnen herinneren. Hij spreekt van gaten in zijn geheugen. Zo blijft het nog ongewis hoe Marianne heeft gereageerd nadat hij haar onder dwang het weiland introk. Ook of en hoe verdere communicatie verliep tot S. haar vermoordde blijft onduidelijk. Typisch is dat hij zich sommige dingen wel herinnert en dat zijn dan vaak details. Ook opmerkelijk is, is dat S. wel heel bewust de fietsen verstopte omdat hij en Marianne anders wel eens opgemerkt zouden kunnen worden, maar vervolgens niet bezig was met andere gevolgen zoals wat hij met Marianne van plan was.”

‘Als een soort boete’

Hij hield het mes waarmee hij Vaatstra vermoordde dertien jaar lang bij zich, “als een soort van boete”. Hij zei meerdere keren te hebben overwogen naar de politie te stappen. Vanwege zijn kinderen heeft hij dat niet gedaan. Zijn arrestatie kwam voor de 45-jarige melkveehouder niet onverwacht:

“Het moment wel. Ik liep in het donker over het erf. Ineens had ik een arrestatieteam in mijn nek. Letterlijk.”

S. weigerde vandaag de meest gruwelijke foto’s in het dossier van Marianne Vaatstra te bekijken.

“Ik ben bang dat als ik die foto’s onder ogen krijg, ik nooit weer een oog dicht doe.”

Vader Vaatstra: “Het is een rat”

Ook spraken de vader, moeder en twee zussen van Marianne vandaag. “Het is een rat”, zei Bauke Vaatstra over verdachte Jasper S. “Wat hij onze familie heeft aangedaan…ik zie het elke avond, ik zie het elke nacht”, aldus de vader van de vermoorde Marianne. Bauke Vaatstra vertelde zijn vermoorde dochter te hebben gevonden. “Ik heb haar zien liggen, als een beest afgeslacht. Ik kon haar niet helpen.”

Ook Maaike Vaatstra, de moeder van Marianne, nam de gelegenheid te spreken. “Het leven is overleven geworden”, zei zij. “Hoe kan iemand dertien jaar lang zijn mond houden over dit gruwelijke misdrijf? Om je gezin te beschermen?”, vroeg zij zich verontwaardigd af over de eerdere bekentenis en verklaring van Jasper S.

“Het voelt nog steeds als een grote gapende wond. Alles is kapot. Een excuus voor deze moord kan ik niet aanvaarden en vergeven zal ik nooit.”

NRC-verslaggeefster Karin de Mik meldt dat het gezin-Vaatstra inmiddels uiteen is gevallen als gevolg van de post-traumatische stress die moeder Maaike en een van de zussen hebben opgelopen.

“De ouders zijn gescheiden, de kinderen hebben niet allemaal contact meer met elkaar. Voor de moeder en een zus wordt voor elk 25.000 euro schadevergoeding geëist. Voor een broer en een andere zus 15.000. De nabestaanden die vandaag aan het woord kwamen zorgden voor behoorlijk emotionele verklaringen.”

Ook twee zussen van Marianne spraken. Zus Ineke sprak onder meer over de onzekere tijd die dertien jaar duurde. “Ik weet niet wie hij is, maar misschien kent hij mij wel”, zei zus Ineke. Achteraf bleek dat inderdaad zo te zijn, beiden waren ooit aanwezig bij een diploma-uitreiking. Zus Ineke zei verder dankbaar te zijn voor de mannen die meewerkten aan het verwantschapsonderzoek. Aan het einde van haar verklaring richtte zij zich rechtstreeks tot S.

“Jij hebt ons van 1 mei 1999 tot 18 november 2012 in een hel laten leven en dat is precies wat we jou de rest van je leven toewensen.”

De familieleden van Vaatstra eisten verder een schadevergoeding van S. Zowel moeder Maaike als broer Freddy kregen een posttraumatische stressstoornis na de moord. Ook zus Ineke en broer Johan willen hun schade vergoed zien:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Advocaat vraagt 25.000 euro shockschade voor moeder en broer. Voor vader en zus 15.000 euro.@#Vaatstra

Jasper S. luisterde aangeslagen naar de verklaringen. “Hier zijn geen woorden voor. Het snijdt door de ziel”, zei hij huilend in een reactie.

Marianne Vaatstra werd in 1999 gevonden

Marianne Vaatstra, toen zestien, werd op 1 mei 1999 bij de Friese politie als vermist opgegeven. Diezelfde ochtend werd haar stoffelijk overschot gevonden in een weiland tussen Buitenpost en Veenklooster. Ze was verkracht en vermoord nadat ze in de nacht na Koninginnedag vanuit Kollum naar haar huis in Zwaagwesteinde was gefietst.

S. woonde op slechts tweeënhalve kilometer afstand van de vindplaats van Vaatstra. Hij werd afgelopen november opgepakt voor de verkrachting en moord op het meisje. S. had meegedaan aan een groot dna-onderzoek onder duizenden mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam van het slachtoffer woonden.