Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beurzen en beleggen

Liberty Global neemt belang in Ziggo - ‘aanval op KPN’

Het hoofdkantoor van Ziggo in Utrecht.
Het hoofdkantoor van Ziggo in Utrecht. ANP / Lex van Lieshout

Liberty Global heeft een belang van 12,7 procent genomen in Ziggo. Het moederbedrijf van UPC betaalt 633 miljoen euro voor het aandelenpakket, maakte Liberty Global vanochtend bekend.

Liberty zegt dat de aandelen gunstig geprijsd zijn, omdat de aandelen naar verwachting dit jaar een dividend zullen opleveren van 370 miljoen euro.

Volgens Liberty Global is er voor de aanschaf van de aandelen geen toestemming nodig is van de mededingingswaakhond, omdat het geen meerderheidsbelang betreft. Het bedrijf dat voornamelijk actief is in Europa betaalt 25 euro per aandeel. In totaal koopt het bedrijf 25,3 miljoen aandelen.

Aanval op KPN

KPN is met een marktaandeel van ruim 40 procent de grootste partij op de markt voor breedbandinternet, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van Telecompaper. Ziggo heeft een marktaandeel van bijna 25 procent en UPC heeft een marktaandeel van 15 procent.

Volgens economieredacteur Philip de Witt Wijnen kan het nieuws dat het moederbedrijf van UPC nu een belang neemt in Ziggo gezien worden als een aanval op KPN.

“Het kan ook een eerste stap richting een overname zijn. Bij een aandeel van 30 procent is Liberty Global verplicht een bod op Ziggo uit te brengen.”

Koers aandeel Ziggo omhoog

Ziggo ging vorig jaar naar de beurs. Het bedrijf stelt in een verklaring kennis te hebben genomen van het grote aandelenbelang van Liberty Global en door te gaan met de bestaande strategie.

Beurshandelaren reageerden vanochtend positief op het nieuws. De koers van het aandeel Ziggo stond rond 10.30 uur ruim 10 procent hoger.