Meedeinen met duizend kinderen

Vormen duizend kinderen op 5 april in Rotterdam samen het grootste kinderkoor ooit?

Duizend kinderen, daarmee willen Concertgebouw de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest op vrijdag 5 april een wereldrecordpoging Grootste Kinderkoor Ooit vestigen. Iedereen van vier tot twaalf mag meezingen. De Rotterdamse Basisschool Het Landje doet met 60 kinderen mee. „Ik vind het heel cool. Zo’n recordpoging maak je als kind niet snel mee”, zegt Maas (10) van groep vier. „Het Jeugdjournaal komt misschien ook!”, vult klasgenote Vita (10) enthousiast aan. Ze vindt het alleen jammer dat ze in het Nederlands gaan zingen. „Engelse liedjes zijn leuker.”

Componist Toek Numan schreef speciaal voor de recordpoging het lied Iedereen kan ’t. De tekst staat volgende week op grote vlaggen naast het podium. Moeilijk is het niet. „Het is echt een meezinger; inhaken en meedeinen”, aldus slagwerker Martin Baai van het Rotterdams Philharmonisch. Hij gaat het megakoor volgende week „met grote gebaren” dirigeren. Vier koperblazers en een slagwerker van zijn orkest spelen ook mee.

Muzikant Baai is al op enkele basisscholen gaan oefenen. Hij vindt het heel belangrijk dat kinderen goed leren zingen. „Door samen muziek te maken, leer je naar elkaar te luisteren en je aan elkaar aan te passen.” Ook Madelène Roovers, educatiemedewerker van de Doelen, wil meer aandacht voor muziek op school. „Het zou weer een verplicht vak moeten worden, net als taal en rekenen.” Ze hoopt daarvoor bij leraren en de politiek aandacht te krijgen met de duizend zingende kinderen.

De recordpoging luidt tevens het begin in van de jaarlijkse Kindermuziekweek in de Doelen. Tien dagen lang kunnen kinderen, ouders en grootouders concerten bezoeken, voorstellingen bekijken en instrumenten leren spelen. Er zijn zelfs programma’s voor peuters en baby’s. Want je kunt volgens educatiemedewerker Roovers „niet vroeg genoeg met muziek beginnen”.

Voor de recordpoging hadden zich gisteren al 1.099 kinderen ingeschreven. Het doel lijkt dus al gehaald, maar het blijft spannend hoeveel zangers er volgende week komen opdagen. Om dat te controleren zal de organisatie op 5 april het Rotterdamse Schouwburgplein afzetten met gekleurd lint en verdelen in vakken. Bij de ingangen wordt iedereen geteld. Ouders en leraren mogen ook naar binnen en zelfs meezingen, maar tellen niet officieel mee. Een notaris zal de telling controleren en vastleggen in een officieel certificaat.

Vita hoopt dat ze de 1.000 halen. Als dat lukt, gaat ze „juichen, springen en heel hard gillen”. Keysha (11) zal het meteen op Facebook en Hyves zetten en Jonathan gaat het later trots aan zijn kleinkinderen vertellen. Al vreest Maas „dat het record tegen die tijd waarschijnlijk wel weer verbroken zal zijn”.

Joke Beeckmans

Kindermuziekweek 2013, 5 tm 14/4. Wereldrecordpoging Grootste Kinderkoor Ooit, 5/4 11.30 tot 11.45 uur. Inl: kindermuziekweek.nl