Kortkolom cultuur

20 Gouden Boekjes verschijnen in China

Amsterdam. Twintig Nederlandse Gouden Boekjes worden uitgegeven in China. Dat meldt de Nederlandse uitgever van de kinderprentenboeken, Rubinstein. De deal is gisteren op de kinderboekenbeurs in het Italiaanse Bologna gesloten. Uitgeverij Beijing Yuanliu Classic Culture gaat oorspronkelijke Nederlandse titels, zoals Jubelientje op het ijs, Rico is niet bang, Het bovenzeeërtje in China uitbrengen. (NRC)

Geefwet geldt ook voor aangifte 2017

Amsterdam. De Geefwet, die het aantrekkelijk maakt om geld te schenken aan culturele instellingen, is met een jaar verlengd. De regeling zou eigenlijk geldig zijn tot en met de belastingaangifte van 2016, maar dat wordt nu 2017, omdat het lang duurde voordat de Europese Commissie het extra belastingvoordeel goedkeurde. Potentiële schenkers verkeerden daardoor in onzekerheid. (NRC)

Rolling Stones treden op Glastonbury op

Londen. De Rolling Stones vormen in juni een van de drie hoofdacts op het Glastonbury Festival. Het is voor het eerst dat de band optreedt op dit driedaagse festival in Somerset, waar zo’n 135.000 bezoekers worden verwacht. De andere hoofdacts zijn Mumford and Sons en de Arctic Monkeys. (BBC)

Nieuw: een Fotograaf des Vaderlands

Amsterdam. Na de Dichter des Vaderlands krijgt Nederland ook een Fotograaf des Vaderlands. De naam van de fotograaf die deze titel mag dragen, wordt op 10 april bekendgemaakt door de directeuren van het Nederlands Fotomueum en Foam. De twee musea organiseren dit jaar ook een Fotoweek, van 20 tot en met 29 september. Het thema is: ‘Kijk! Mijn familie’. (NRC)

Ekkart houdt toezicht op Mondriaan Fonds

Amsterdam. Rudi Ekkart, voormalig directeur van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, treedt per 1 april toe tot de raad van toezicht van het Mondriaan Fonds. (NRC)