Kortkolom buitenland

VN-chef: troepen Mali onder VN-mandaat

New York. De Afrikaanse troepenmacht in Mali moet omgezet worden in een VN-vredesmacht en er moet een aparte troepenmacht komen die zich richt op gevechtsoperaties. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voorgesteld in de Veiligheidsraad. De vredesmacht zou 11.000 militairen moeten tellen om de islamitische extremisten het hoofd te kunnen bieden, zei Ban. Frankrijk intervenieerde in januari in Mali om het noorden te heroveren op de extremisten. Het wil volgende maand beginnen met de terugtrekking van zijn 4.000 man sterke troepenmacht en de operatie overdragen aan de Afrikanen. (BBC, Reuters)

Poolse premier Tusk: referendum over euro

Warschau. Premier Donald Tusk van Polen overweegt een referendum over de invoering van de euro en komt zo tegemoet aan de eis van de conservatieve oppositie. In Polen moet de grondwet worden veranderd, omdat constitutioneel is vastgelegd dat alleen de centrale bank geld mag uitgeven. Tot nu toe was Tusk tegen een referendum over zo’n grondwetswijziging. Tweederde van de Polen is volgens peilingen tegen de euro. Tusk verwacht dat de euro eind van dit decennium kan worden ingevoerd. (NRC)

Ex-president Klaus gaat vrijuit bij Hof

Praag. Ex-president Vacláv Klaus van Tsjechië heeft zich volgens het Constitutionele Hof niet schuldig gemaakt aan verraad. De Senaat vond dat Klaus zich daaraan schuldig had gemaakt met zijn amnestie voor duizenden gevangenen, onder wie corrupte overheidsfunctionarissen, en klaagde de president in de laatste dagen van zijn laatste ambtstermijn aan. Het Hof nam de zaak gisteren echter niet in behandeling omdat Klaus niet meer in functie is. (AFP)

Mandela met infectie terug in ziekenhuis

Johannesburg. De vroegere Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela (94) is vannacht opnieuw overgebracht naar een ziekenhuis in Johannesburg. Hij was volgens een woordvoerder bij kennis. Eerder deze maand werd de vroegere anti-apartheidsleider ook al een etmaal opgenomen en in december vorig jaar achttien dagen. President Jacob Zuma heeft de Zuid-Afrikanen en de rest van de wereld opgeroepen voor ’Madiba’, zoals hij in Zuid-Afrika vaak wordt genoemd, te bidden. ( AFP, BBC)

Duikers probeerden kabel door te snijden

Kairo. De Egyptische marine heeft drie duikers gearresteerd die een onderzeese internetkabel probeerden door te snijden. Dat heeft een legerwoordvoerder gisteren gezegd. De mannen werden gepakt op een vissersboot net buiten de haven van Alexandrië, zei Ali. Hun motief is onduidelijk. De schade aan de kabel zorgt ervoor dat het internet trager is, meldt het Egyptische persbureau Mena. Het internet in Egypte is al een week trager, volgens telecomfunctionarissen door schade aan een andere kabel, veroorzaakt door een schip. Het is onduidelijk of de twee incidenten verband met elkaar houden. (BBC, AP)