Kortkolom binnenland

Geen strafonderzoek oud-staatssecretaris

Den Haag. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar oud-staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA). Dat heeft het gisteren laten weten. De PVV in Gelderland had aangifte gedaan tegen Verdaas, omdat die als gedeputeerde in die provincie sjoemelde met declaraties. Verdaas declareerde reizen tussen Nijmegen en Arnhem, terwijl hij feitelijk reisde tussen Zwolle en Arnhem. Verdaas verhulde zo dat hij in Zwolle woonde, en dus buiten de provincie waar hij gedeputeerde was. Het OM stelt dat Verdaas zo de verdenking van valsheid in geschrifte op zich heeft geladen, maar constateert dat er veel minder kosten zijn gedeclareerd dan wanneer hij de werkelijke ritten zou hebben gedeclareerd. (Novum)

Overgangskabinet Curaçao stapt op

Willemstad. Minister-president Daniel Hodge van Curaçao heeft gistermiddag rond drie uur (lokale tijd) het ontslag van zijn kabinet ingediend. Het kabinet-Hodge werd op 31 december 2012 geïnstalleerd als overgangskabinet. Het maakt nu zoals afgesproken plaats voor een politiek kabinet. De belangrijkste doelen waren om financieel orde op zaken te stellen op Curaçao en de relatie met Nederland te verbeteren. Het eiland moest fors bezuinigen en de begroting op orde krijgen. Volgens Hodge is grote vooruitgang geboekt. (NRC)

Chefkok Blaauw wil af van Michelinsterren

Amsterdam. Chefkok Ron Blaauw wil van zijn twee Michelinsterren af. Aanstaande zondag sluit hij zijn Restaurant Ron Blaauw in Amsterdam, om op 4 april op dezelfde plek zijn nieuwe restaurant Ron Gastrobar te openen. In het nieuwe concept wil hij goedkoper en toegankelijker gerechten leveren. Blaauw heeft Michelin Benelux per e-mail op de hoogte gebracht van zijn koerswijziging. Sinds de crisis hebben al een aantal restaurants in het buitenland hun ster ‘teruggegeven’, omdat zij een breder publiek wilden trekken. (NRC)

Twee doden op N223 bij ernstig ongeval

De Lier. Bij een ongeval op de N223 bij het Zuid-Hollandse De Lier zijn vanochtend twee mensen om het leven gekomen. Dat twitterde de burgemeester van de gemeente Westland. De politie liet weten dat de N223 bij De Lier voorlopig in beide richtingen is afgesloten. Bij het ongeval zouden drie voertuigen zijn betrokken, waaronder een vrachtwagen. De afsluiting van de weg zou waarschijnlijk nog tot het middaguur zou duren. (Novum)

Verdachte vrij in grensrechterzaak

Leeuwarden. Een van de zeven verdachten die nog vastzitten voor de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen komt vrij in afwachting van de rechtszaak. Dat heeft het hof in Leeuwarden gisteren bepaald. De verdachte was samen met twee anderen in beroep gegaan tegen een beslissing van de rechtbank om hem in ieder geval tot eind mei vast te houden, wanneer de zaak verder wordt behandeld. (Novum)