kort

haarlem elco vd geest foto rien zilvold
haarlem elco vd geest foto rien zilvold

Zaak Vaatstra

Proces tegen Jasper S. begint vandaag

Leeuwarden. - In de rechtbank van Leeuwarden begint vandaag de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Jasper S., die verdacht wordt van de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999. S. heeft bekend de scholiere te hebben verkracht en gewurgd. De behandeling van de zaak tegen Jasper S. mag niet op televisie worden uitgezonden, oordeelde de rechtbank in Leeuwarden afgelopen week. Omroep Friesland wilde de strafzaak zo uitgebreid mogelijk registreren. Maar dat verzoek wees de rechtbank af, ter bescherming van het slachtoffer. „Marianne Vaatstra zou het niet op prijs hebben gesteld dat alle details over het misdrijf via beeld en geluid de hele wereld over zouden gaan”, aldus een woordvoerder . NRC

Judo

Eelco van der Geest beëindigt carrière

Amsterdam. - Eelco van der Geest stopt per direct met judo. De Nederlandse judoka, die de laatste jaren voor België uitkwam omdat hij in Nederland de concurrentiestrijd met Henk Grol niet kon winnen, zou nog deelnemen aan de EK judo in april, maar ziet daar nu van af. Van der Geest, broer van voormalig wereldkampioen Dennis en zoon van judotrainer Cor van der Geest, werd in zijn loopbaan geplaagd door blessures. In 2002 en 2010 werd hij Europees kampioen judo. Op de Olympische Spelen kwam hij niet verder dan een vijfde plaats (2004). NRC

Syrië

Turkije zet traangas in tegen vluchtelingen

Amsterdam. - De Turkse militaire politie heeft gisteren traangas ingezet tegen demonstrerende Syrische vluchtelingen. Daarbij zijn vele van hen gewond geraakt. De Syriërs protesteerden tegen de leefomstandigheden in het vluchtelingenkamp. Dat vertelden bewoners van het kamp in Akcakale, nabij de grens met Syrië, tegen persbureau Reuters. Een groot aantal jonge mannen kwam in opstand omdat een van de tenten in het kamp vlam had gevat na een probleem met de elektriciteit. Daarbij raakten drie broers, van 7, 18 en 19, gewond – volgens Turkse officials. De kampbewoners zeggen dat een van de jongens is overleden. NRC