kort

None

Suffe tv-agent

Politie-uniform mag in tv-serie, zegt rechter

Amsterdam. - De Nationale Politie moet producent Four One Media toestaan om in de televisieserie Dokter Tinus gebruik te maken van politie-uniformen en -auto’s. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam gisteren in het kort geding dat door tv-producenten was aangespannen. De politie wilde het gebruik van de logo’s verbieden uit angst voor imagoschade door ‘suffe agenten’ in de serie. De vrijheid van meningsuiting is voor de rechtbank belangrijker dan het politie-imago. NRC

Code oranje

Paasvuren verboden vanwege droogte

Amsterdam. - In drie gemeenten in Friesland en Gelderland mogen dit weekeinde geen paasvuren worden aangestoken. De risico’s zijn door de aanhoudende droogte te groot. In het Gelderse Lochem en het Friese Ooststellingwerf en Weststellingwerf zijn in totaal zo’n 20 paasvuren afgelast. In de gemeenten geldt code oranje voor natuurbrandgevaar. Bij code rood mogen nergens paasvuren worden aangestoken. Novum

Leningen

BRICS-landen willen eigen ‘Wereldbank’

Durban. - De BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) willen een tegenhanger voor de Wereldbank opzetten. Volgens hen staat de Wereldbank, die leningen verstrekt om de ontwikkeling van landen in vooral Afrika, Azië en Latijns-Amerika te bevorderen, te zeer onder westerse invloed. Over de inleg van de deelnemende staten is nog geen overeenstemming. AP