Joegoslavië-tribunaal: 22 jaar cel voor twee Bosnische Serviërs

Het Joegoslavië-tribunaal heeft twee Bosnische Serviërs tot elk 22 jaar cel veroordeeld voor hun rol bij de moorden op en marteling en vervolging van moslims en Kroaten tijdens de oorlog op de Balkan in 1992-1995.

Mico Stanisic (58) en Stojan Zupljanin (61) waren vertrouwelingen van de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Hij wordt door het VN-hof gezien als het politieke brein achter de etnische zuivering van moslims, de mortieraanvallen op Sarajevo en het bloedbad onder 8.000 moslims in Srebrenica, de moslimenclave die onder bescherming stond van Nederlandse blauwhelmen.

Stanisic was de minister van binnenlandse zaken van Servische republiek in Bosnië (Republika Srpska), die later opging in Bosnië en Herzegovina. Zupljanin gaf leiding aan de politie. Volgens de rechter waren de twee mannen lid van een gezamenlijke criminele organisatie (‘joint criminal enterprise’) die zich schuldig maakte aan de etnische zuivering in Bosnië – Kroaten en moslims werden verdreven of vermoord.

Volgens voorzittend rechter Burton Hall had Stanisic als minister de taak om ook niet-Serviërs te beschermen, maar hij heeft juist meegeholpen aan hun vernietiging. Zupljanin deed actief mee aan de veroveringen van de dorpen en gemeenschappen.

Beide mannen zijn veroordeeld tot 22 jaar waarbij rekening wordt gehouden met de tijd dat ze al in de gevangenis zitten. Stanisic zit al sinds 2005 vast in de gevangenis van Scheveningen, Zupljanin sinds 2008.

Het proces begon in november 2008 en de twee mannen hebben steeds volgehouden dat ze onschuldig zijn. In totaal zijn er ruim 350 zittingsdagen geweest.

Het bewijsmateriaal van de aanklager telt 3.025 stukken. Veel van dit materiaal zal ook weer worden ingebracht tijdens de rechtszaak tegen Radovan Karadzic. Zijn rechtszaak loopt nog en het tribunaal verwacht dat de zaak begin volgend jaar zal zijn afgerond. Dan bestaat er voor zowel de aanklagers als de verdachte nog de mogelijkheid in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

In Servië en onder Bosnische Serviërs bestond de afgelopen maanden veel onvrede over het Joegoslavië-tribunaal. Kroatische en Kosovaarse topverdachten werden vrijgesproken, terwijl Serviërs werden veroordeeld. Ramush Haradinaj, oud-guerrillastrijder en oud-premier van Kosovo, kwam in november vrij; de Kroatische generaal Ante Gotovina kwam in oktober op vrije voeten. De Bosnische Serviërs Milan Lukic en Zdravko Tolimir kregen in december allebei levenslang.