Jasper S. handelde in roes - ‘daarna sloeg de paniek toe’

Drukte voor de rechtbank in Leeuwarden vanochtend. Daar begon vandaag de inhoudelijke zaak tegen Jasper S.
Drukte voor de rechtbank in Leeuwarden vanochtend. Daar begon vandaag de inhoudelijke zaak tegen Jasper S. Foto ANP/ Catrinus van der Veen

Jasper S., de man die verdacht wordt van de moord op Marianne Vaatstra, heeft het meisje tot twee keer toe in een roes verkracht. Hierna raakte hij in paniek en vermoordde hij haar.

Dit zei hij op de eerste dag van de rechtszaak tegen hem in Leeuwarden, meldt persbureau Novum. Het mes waarmee hij Vaatstra vermoordde, hield hij dertien jaar bij zich als boete, ‘een waarschuwende herinnering’.

Hij vertelde eerder tijdens de zitting dat hij meerdere malen heeft overwogen zichzelf aan te geven. Maar ook al deed hij zijn familie naar eigen zeggen ‘groot verdriet’ aan, hij besloot zich toch stil te houden. Hij deed dit vanwege zijn kinderen.

“Ik heb in 1999 besloten mij stil te houden. (…) Ik kon de zaak niet terugdraaien. Ik heb besloten dat ik mijn familie dat wilde besparen.”

Toen er werd aangekondigd dat de wet over verwantschapsonderzoek werd gewijzigd, besefte de 45-jarige S. dat hij ‘erbij’ was. Dankzij deze wijziging werd een groot DNA-onderzoek mogelijk. Daarbij kwam S. naar voren als dader.

Er ging opeens een knop om die avond, S. in tranen

Jasper S. beschreef de avond van de moord vandaag gedetailleerd en geëmotioneerd. Hij deed in tranen zijn verhaal. Er was volgens hem wellicht sprake van een seksueel motief, zo blijkt uit tweets van Telegraafverslaggever Saskia Belleman, die in de rechtbank is.

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Jasper S.: “Vanuit het niets dacht ik: Jij bent van mij. Heb ik nooit eerder gehad. Nadien ook niet meer gedacht.” #Vaatstra
Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Jasper S.: “Er is ergens knop omgegaan, mijn geweten schakelde uit. Hoe en waarom, ik weet het niet”. #Vaatstra

Hij beschreef hoe hij haar vervolgens tot stilstand dwong en van haar fiets trok:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Marianne probeerde zich los te rukken. S. greep rugpand van haar jas beet. S.: “Ik zag kans om mijn mes te pakken.” #Vaatstra

S. dwong Vaatstra tot seks, daarna vermoordde hij haar in paniek

Ze probeerde zich eerst nog los te rukken, waarop een korte worsteling volgde. S. hield daarbij zijn hand op de mond van het meisje, dat hem beet. Hij pakte vervolgens zijn mes en hield dat op haar keel. Toen staakte ze haar verzet. Ze zou volgens S. niet verder niet hebben tegengestribbeld, iets wat de rechter niet leek te kunnen geloven.

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman S.: Ze verzette zich niet “teneinde het er levend vanaf te brengen. Het ligt niet in mijn aard om iemand met dood te bedreigen.” #Vaatstra

Nadat hij haar twee keer verkrachtte, raakte hij naar eigen zeggen in paniek. Hij deed haar bh om haar hals.

“Toen ik haar nog hoorde ademen, heb ik paniek het mes gepakt en haar keel doorgesneden. (…) Ik dacht aan mijn gezin, aan de ontdekking, wat het allemaal teweeg zou brengen schoot allemaal door mij heen.”

Volg de hele dag voor updates uit de rechtbank ook het liveblog van NU.nl of de Twitteraccounts van Ilan Sluis (NOS) of Pepijn Crone (RTL).

Mogelijk vandaag ook strafeis

Op deze eerste dag van het proces tegen S. wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Mogelijk maakt de Officier van Justitie, als er tijd voor is, ook de strafeis bekend. De 45- jarige S. wordt moord en verkrachting ten laste gelegd. Vandaag worden de feiten en persoonlijke omstandigheden van de verdachte besproken. Ook worden slachtofferverklaringen voorgelezen en deskundigen gehoord.

Marianne Vaatstra, toen 16, werd op 1 mei 1999 bij de Friese politie als vermist opgegeven. Diezelfde ochtend werd haar stoffelijk overschot gevonden in een weiland tussen Buitenpost en Veenklooster. Ze was verkracht en vermoord nadat zij in de nacht na Koninginnedag vanuit Kollum naar haar huis in Zwaagwesteinde was gefietst. S. woonde op slechts tweeënhalve kilometer afstand van de vindplaats van Vaatstra.