Inspectie moet deals met falende artsen openbaren

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers heeft vanavond toegezegd in een debat over de omstreden neuroloog Ernst J.S. dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deals met niet goed functionerende artsen gaat achterhalen. Foto ANP / Martijn Beekman

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat proberen te achterhalen met welke niet goed functionerende artsen in het verleden deals zijn gesloten. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vanavond toegezegd in een debat over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur

Schippers waarschuwde wel dat het maken van een lijst met alle gevallen een tijdrovende klus wordt. Bovendien kan ze niet garanderen dat hij compleet is. De minister kon niet toezeggen wanneer de IGZ klaar is met het verzamelen van alle gegevens. Het is mogelijk dat privacyregels het maken van de lijst ook bemoeilijken.

“Dit gaat een enorme klus worden”, zei ze. Het is onduidelijk hoeveel deals de IGZ sloot met falende artsen. Mogelijk gebeurde dit tien tot twintig keer per jaar.

Schippers wil ook bekijken of de verjaringstermijn voor medische aansprakelijkheid van vijf naar tien jaar kan. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot pleitte hiervoor.

Ernst Jansen Steur had ook deal gesloten met inspectie

Schippers besprak deze deals vanavond omdat de inspectie met Jansen Steur afsprak dat er geen tuchtzaak tegen hem zou worden gestart als hij zich uit het artsenregister zou laten schrappen. Hij werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving, maar hij werd niet uit zijn beroep gezet. Onlangs bleek dat hij na zijn ontslag in Nederland weer werkte bij verschillende Duitse klinieken, waar de autoriteiten er pas laat achter kwamen dat hij in Nederland was ontslagen omdat hij verkeerde diagnoses had gesteld.

Jansen Steur wordt nu in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Gisteren werd bekend dat hij mogelijk ook patiënten aanmoedigde tot euthanasie.

    • Anouk van Kampen