Haagse politici deden vorig jaar 113 keer aangifte van bedreiging

Van PVV-leider Geert Wilders is het bekend dat hij veel bedreigingen ontvangt. De politicus wordt om die reden al jaren permanent bewaakt en omgeven door beveiligers.
Van PVV-leider Geert Wilders is het bekend dat hij veel bedreigingen ontvangt. De politicus wordt om die reden al jaren permanent bewaakt en omgeven door beveiligers. Foto ANP / Bas Czerwinski

Haagse politici hebben vorig jaar 113 keer aangifte gedaan van bedreiging. Dat blijkt uit cijfers van het Team Bedreigde Politici (TBP).

Het TBP kreeg vorig jaar 264 meldingen binnen: in 151 gevallen oordeelde het Openbaar Ministerie (OM) dat er geen sprake was van een strafbare bedreiging. Hier is sprake van als er bijvoorbeeld gedreigd wordt met een misdrijf gericht tegen het leven, of met zware mishandeling.

Welke politicus of welke politieke partijen het vaakst met bedreigingen worden geconfronteerd wil het OM niet zeggen. Hoe groot het aandeel is in de meldingen van PVV-leider Geert Wilders, die zegt altijd aangifte te doen, is onduidelijk.

Wilders reageerde vanochtend per sms:

Twitter avatar nextstijn Stijn Bronzwaer Wilders reageert, per sms: “heb afgelopen paar maanden alleen al vele tientallen aangiften gedaan van bedreiging” (1/2).
Twitter avatar nextstijn Stijn Bronzwaer “Toevallig moet ik over een uurtje weer naar het TBP om een aantal aangiften te tekenen”. (2/2)

Het OM kwam vorig jaar tot 22 veroordelingen, die meestal uitmondden in een werkstraf. Het aantal meldingen van dreigementen ligt al jaren op ongeveer hetzelfde niveau. Het merendeel van de bedreigingen wordt door minderjarigen gepleegd.

Voor politici zijn vooral scheldpartijen van burgers per e-mail en via sociale media aan de orde van de dag, blijkt uit gesprekken met verschillende Kamerleden. Zo is er een notoire mailer (‘Jo Banjo’) die in een paar weken 244 mails naar de gehele Tweede Kamer stuurde. SP-Kamerlid Farshad Bashir, die vaak racistisch getinte mails ontvangt zegt:

“Een dag dat er geen scheldmails komen, maak ik niet mee. Op een gegeven moment verbaast het je niet meer.”

Vrouwelijke politici krijgen soms seksueel getinte berichten, meldt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

“Gefakete blootplaatjes met jouw hoofd erop geplakt, dat werk.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het hele artikel in de digitale editie.