Homo's en anti-homo's wachten nu op het Hof

Homohuwelijk in de VS // In de VS buigt het Hooggerechtshof zich over het homohuwelijk Is een wettelijk verbod in strijd met de Grondwet? En discrimineert de wet die het huwelijk als iets tussen man en vrouw definieert?

Same-sex marriage supporters talk with same-sex marriage opponents in front of the US Supreme Court on March 26, 2013 in Washington, DC, as the Court takes up the issue of gay marriage. The US Supreme Court on Tuesday heard arguments on the emotionally charged issue of gay marriage as it considers arguments that it should make history and extend equal rights to same-sex couples. Waving US and rainbow flags, hundreds of gay marriage supporters braved the cold to rally outside the court along with a smaller group of opponents, some pushing strollers. Some slept outside in hopes of witnessing the historic hearing. TOPSHOTS/AFP PHOTO / Saul LOEB
Same-sex marriage supporters talk with same-sex marriage opponents in front of the US Supreme Court on March 26, 2013 in Washington, DC, as the Court takes up the issue of gay marriage. The US Supreme Court on Tuesday heard arguments on the emotionally charged issue of gay marriage as it considers arguments that it should make history and extend equal rights to same-sex couples. Waving US and rainbow flags, hundreds of gay marriage supporters braved the cold to rally outside the court along with a smaller group of opponents, some pushing strollers. Some slept outside in hopes of witnessing the historic hearing. TOPSHOTS/AFP PHOTO / Saul LOEB AFP

Correspondent verenigde staten

Amerika is te snel veranderd voor Louise Faiola (65), een diepgelovige vrouw uit Massachusetts. Ze herinnert zich nog hoe ze als meisje op de muziekschool kwam, ze overwoog zangeres te worden. Een lerares nam haar apart en zei: „Denk toch na. In de muziekwereld stikt het van de homo’s.” Ze zag van haar plan af. En nu? „Bijna iedereen vindt homoseksualiteit normaal. Het lijkt niemand meer te deren. Ik lees nog de Bijbel, en weet dat het Gods bedoeling is dat man en vrouw met elkaar trouwen. Dit land drijft af in goddeloosheid.”

Louise Faiola is een van de honderden demonstranten voor de ingang van het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington. Voor- en tegenstanders van het homohuwelijk hebben zich voor het gebouw verzameld. Faiola kijkt afkeurend hoe voor haar mensen met regenboogvlaggen staan te dansen op straat.

Uitgemaakte zaak

Binnen buigen de negen rechters zich over het homohuwelijk. Ze bekijken of een wettelijk verbod, zoals Californië dat invoerde, in strijd is met de Grondwet. En ze oordelen of een landelijke wet uit 1996, die het huwelijk definieert als een verbintenis tussen man en vrouw, homo’s discrimineert.

Gelet op landelijke peilingen is het homohuwelijk in de VS allang een uitgemaakte zaak. Een meerderheid van de bevolking (58 procent) is voor landelijke invoering. President Barack Obama is voor, en zelfs steeds meer Republikeinen laten hun bezwaren vallen. Negen staten hebben het homohuwelijk ingevoerd, in enkele andere staten zal het binnenkort gebeuren.

Maar de ontwikkeling van homorechten gaat niet gelijk op met deze toegenomen steun. In 38 staten is het homohuwelijk expliciet in de wet verboden. Het gaat soms om conservatieve staten, maar ook een relatief progressieve staat als Californië kent een wettelijk verbod voor homoseksuele stellen om te trouwen (deze wet heet Proposition 8). Een geregistreerd partnerschap kan daar wel, evenals in acht andere staten.

Als het Hof zou besluiten dat deze wet ongrondwettig is, dan kan dat grote landelijke gevolgen hebben. Niet alleen moet dan het verbod op het homohuwelijk in Californië van tafel, maar ook in de 37 andere staten waar het verboden is. Wat ook mogelijk is, is dat het Hof de constructie in Californië (alles mag, behalve trouwen) afkeurt. In dat geval heeft het gevolgen voor de acht staten die net zo’n wet hebben ingevoerd.

De tweede, landelijke wet die de rechters beoordelen, is de zogeheten Defense of Marriage Act uit 1996. In die wet staat dat het huwelijk een verbintenis is tussen man en vrouw. Staten mogen homo’s laten trouwen, maar deze wet zorgt ervoor dat ze niet dezelfde financiële rechten hebben als heteroseksuele stellen.

Opvallend aan beide wetten is dat de bestuurders die ze moeten uitvoeren, weigeren ze te verdedigen. De gouverneur van Californië, Jerry Brown, is voor het homohuwelijk en wilde niet komen. Ook president Obama, eveneens voorstander, weigert de Defense of Marriage Act te verdedigen. De verdediging wordt daarom gevoerd door advocaten die betaald worden door conservatieve belangengroepen en de Republikeinse fractie in het Congres.

Praktische kwestie

Of de negen rechters inderdaad zo ver willen gaan als belangengroepen van homo’s hopen, is twijfelachtig. Vijf van de negen rechters zijn door Republikeinse presidenten benoemd, en staan bekend als conservatief. Vier zijn door een Democratische president aangesteld. Daarbij blijkt op de eerste zittingsdag dat de rechters twijfelen of ze wel bevoegd zijn een uitspraak in beide zaken te doen. In dat geval blijft een oordeel uit, en blijft alles zoals het is.

De conservatieve advocaat Charles Cooper, die de Californische wet verdedigt, wordt scherp bevraagd door de progressieve rechters Sonia Sotomayor en Elena Kagen. Cooper zegt dat een verbod voor homo’s om te trouwen geen discriminatie is, maar meer een praktische kwestie. Omdat de overheid alleen belang heeft bij het huwelijk omdat er kinderen uit kunnen voortkomen, is er geen reden het homohuwelijk toe te staan, aldus Cooper.

Kagen: „Dus een staat kan ook mensen van 55 jaar weigeren te trouwen, omdat zij geen kinderen meer kunnen krijgen?”

Nee, gaf Cooper toe, dat mag niet.Kagen: „Daar is toch geen verschil tussen?”

Een uitspraak van het Hof wordt in juni verwacht.

    • Guus Valk