Hof Egypte: aanklager onterecht weg

De Egyptische rechterlijke macht heeft gisteren de aanzet gegeven voor een nieuwe ronde in haar strijd tegen president Morsi. Het Hof van beroep in Kairo verklaarde Morsi’s ontslag van procureur-generaal Abdel-Meguid Mahmoud nietig, en gaf opdracht hem in functie te herstellen. Volgens het hof kan Morsi de hoogste aanklager niet ontslaan. Door dat wel te doen „negeerde hij het principe van scheiding der machten en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht”.

Morsi ontsloeg Mahmoud vorig jaar in een omstreden decreet waarin hij ook zichzelf onschendbaarheid toekende voor gerechtelijke uitspraken. Onder druk van massaprotesten moest hij zijn onschendbaarheid ongedaan maken, maar het ontslag van Mahmoud liet hij overeind.

Morsi en zijn Moslimbroederschap staat nog een aantal potentieel problematische rechterlijke uitspraken te wachten. Onder andere over de wettigheid van de Moslimbroederschap zelf. (Reuters, AP)