Hip in de grote stad, dik en depressief in de suburbs

‘Mad man’ Don Draper (Jon Hamm) kan de jaren 60 nauwelijks bijbenen.
‘Mad man’ Don Draper (Jon Hamm) kan de jaren 60 nauwelijks bijbenen.

Mad Men Afl. 1 & 2 van seizoen 5 Ned. 2, 23.00 - 00.27 uur

Er lijkt weer eens bijzonder weinig te gebeuren op het New Yorkse reclamebureau Sterling Cooper Draper Pryce. Maar in het vijfde seizoen van de populaire tv-serie Mad Men sijpelen de invloeden van de jaren zestig op een subtiele wijze de burelen binnen. Er wordt voor het eerst een zwarte secretaresse aangenomen en een joodse copywriter.

De wulpse secretaresse Joan Harris (Christina Hendricks) kampt met het alleenstaande moederschap en de charmante Megan (Jessica Paré), de nieuwe echtgenote van Don, vertoont wel zeer onverwachte moderne trekjes. Ze is zelfs zo hip dat haar echtgenoot haar vrijzinnigheid nauwelijks aankan. Zo organiseert Megan voor Don een surpriseparty waar zij, voor het hele bedrijf, een wulps Frans zoebidoebidoe-liedje zingt en daarbij driekwart deel van haar benen toont. Don kleurt hoogrood.

Waren de hoofdrolspelers van Mad Men begin jaren 50 nog vreselijk modern, nu wordt duidelijk dat ze de nieuwe tijd nauwelijks kunnen bijbenen. Vietnamprotesten, The Rolling Stones en The Beatles: het zou een inspiratiebron moeten zijn voor reclamemakers. Toch blijkt de angst voor verandering groter. Voor degenen die het helemaal hebben opgeven, ziet het leven er somber uit. Zo kwijnt Betty (de ex van Don) weg in een speciaal voor de serie aangemeten fatsuit: dik en depressief slijt ze haar leven in de suburbs. Uit háár mond komt geen Frans zuchtliedje.