Het wonder van het vuur in The Croods

In de tekenfilm The Croods ga je terug naar de prehistorie. Daar wonen neanderthalers en cro-magnonmensen, waar wij van afstammen.

THE CROODS
THE CROODS

De familie Crood leeft in een duister hol. Overdag jagen ze en als het donker wordt, roept vader Grug het hele gezin terug in hun grot die hij afsluit met een groot rotsblok. Zodat er geen enge beesten naar binnen kruipen. Grugs puberdochter Eep baalt van haar vaders gedrag. Zo is de wereld helemaal niet leuk! Op een nacht ontsnapt ze uit het hol en gaat ze er alleen op uit. Dan ontmoet ze Guy, een rare jongen. Hij kan vuur maken en dat heeft Eep nog nooit gezien.

De animatiefilm The Croods gaat over holbewoners. Dat is een wat onvriendelijke naam voor een oude menssoort, de neanderthaler. Guy is een cro-magnonmens, net als wij. Hij verzint van alles. Hij kan dus vuur maken en hij vindt ook schoenen uit voor de familie Crood. Met Guy willen de makers van The Croods laten zien wat evolutie betekent: de geleidelijke aanpassing aan nieuwe omstandigheden. Dit gaat samen met veel veranderingen. Veel van de dieren uit de tijd van de familie Crood zijn uitgestorven. Dit vonden de makers van The Croods leuk, want dan konden ze zelf allerlei rare beesten verzinnen. Zoals een kruising tussen een beer en een uil of tussen een piranha en een parkiet. Ook zit er nog een hele vreemde tijgersoort in de film.

Toch lijkt de wereld in The Croods ook op de onze. Niet alleen in de natuur is veel hetzelfde, ook het gedrag van Eeps familie lijkt op dat van ons. Hoe vervelend Eeps vader soms ook is, je begrijpt hem toch. Hij wil zijn familie beschermen. Grug past zich ook snel aan zijn nieuwe wereld aan: tot grote vreugde van Eep verliest hij zijn grote angst voor het onbekende. En hij krijgt zelfs een idee!