Het verdwijnen van de chipknip vanaf 2015

Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk om te betalen met de chipknip. Dat maakte Currence, de beheerder van het systeem, gisteren bekend. Na 17 jaar komt er een einde aan het bestaan van het elektronische betaalmiddel, dat nooit echt een succes werd.

Waarom verdwijnt de chipknip in 2015?

Kleine bedragen worden steeds vaker gepind waardoor de chipknip minder gebruikt wordt. Volgens Currence werd er in 2008 nog 176,1 miljoen keer gechipt, vorig jaar was dat gedaald naar 148,2 miljoen. In de toekomst zullen alternatieve betaalmethoden de markt verder veroveren. Zo is mobiel betalen in opkomst doordat telefoonfabrikanten een techniek inbouwen die draadloos betalingsverkeer mogelijk maakt. Daarnaast zou het door de komst van SEPA, een systeem dat is ingevoerd om internationaal bankieren makkelijker te maken, op korte termijn nodig zijn geweest de betaalinfrastructuur van de chipknip aan te passen. Die investering bleek niet rendabel.

Waar wordt nu nog gechipt?

Slechts 2 procent van alle toonbankbetalingen in Nederland wordt met chipknip gedaan. De afgelopen jaren bewees de betaalmethode vooral z’n toegevoegde waarde bij het parkeren, in bedrijfskantines en bij snoep- en frisdrankautomaten.

De Nederlandse detailhandel stopt volgende week al met de chipknip. Pinnen is voor ondernemers in de loop van de jaren namelijk steeds goedkoper geworden.

Hoe krijg ik het geld terug wat nu op mijn chipknip staat?

Per 1 januari 2015 wordt het systeem uitgeschakeld en kun je nergens meer betalen met de chipknip. Wie nog saldo op z’n chipknip heeft staan, moet zorgen dat dit voor 1 januari 2015 is opgemaakt – of het op tijd terugstorten naar zijn of haar bankrekening. Dat kan bij ieder oplaadpunt van de chipknip.

Op dit moment zijn er nog zo’n 36.000 plekken in Nederland waar betaald kan worden met de chipknip. Voor het eventuele aanpassen of afsluiten daarvan is de markt zelf verantwoordelijk.

Is het niet vreemd dat de rekening van het stoppen met de chipknip dus bij anderen ligt?

Nee, zegt de Currence-woordvoerder. Al in 2006 lietCurrence weten dat de chipknip op termijn zal verdwijnen. „Het zal dus absoluut niet als een verrassing komen. Het is daarnaast gebruikelijk dat automaten na een aantal jaar vervangen worden. Vandaar dat we dit nu al aankondigen.” Over de totale kosten van het afschaffen valt op dit moment nog niks te zeggen. Voor de gemeente Rotterdam, waar bij vrijwel alle parkeerautomaten met chipknip moet worden betaald, zorgt het nieuws niet voor problemen. „We gaan in 2014 over op een nieuw parkeersysteem”, zo laat een woordvoerder weten. „In 2014 moeten alle parkeerautomaten aan Europese normen voldoen en over pin beschikken.”