Hartoperaties Haga na incident gestaakt

De hartafdeling van Het Haga Ziekenhuis in Den Haag is opnieuw in opspraak geraakt. Hartoperaties worden per direct gestaakt na een „onaanvaardbaar incident”, aldus het ziekenhuis gisteren.

Bij de operatie van een patiënt werd niet gewerkt volgens de afgesproken procedures, waarop de operatie werd afgebroken. De patiënt is alsnog geopereerd in Nijmegen.

Het voorval is een nieuwe tegenvaller voor het ziekenhuis. De leiding van de hartafdeling is onlangs vervangen, een specialist is uit de maatschap gezet. Dat gebeurde na ruzie binnen de afdeling cardiochirurgie.

Het ziekenhuis verwijst voor cardiochirurgie opgenomen patiënten tijdelijk door. Het hartcentrum van het Haga blijft wel open voor cardiologische behandelingen.

Eerder werd bekend dat de afdeling prestaties niet goed vastlegde, wat cijfers flatteerde. Een aantal jaren is het sterftecijfer bij Haga hoger geweest dan het landelijk gemiddelde. Dat is nu niet meer het geval.

De hartafdeling van het Haga wordt vanaf volgende week tijdelijk geleid door een duo dat eerder orde op zaken stelde bij cardiochirurgie in het Nijmeegse Radboudziekenhuis. Die afdeling werd indertijd gesloten na conflicten tussen specialisten en wegens gebrekkige organisatie.