Douwe Egberts in gesprek over overname - aandeel schiet omhoog

Foto Hollandse Hoogte / Evelyne Jacq

DE Master Blenders 1753 voert onderhandelingen met een groep Duitse investeerders onder leiding van Joh. A. Benckiser (JAB) om het bedrijf over te nemen. Dat meldt het moederbedrijf van onder meer Douwe Egberts en Pickwick vanochtend.

De groep, nu al grootaandeelhouder van DE Master Blenders, zou een bod van 12,75 euro per aandeel overwegen. De gesprekken bevinden zich volgens het bedrijf in een vroeg stadium en het is nog niet zeker of het daadwerkelijk tot een bod komt. Op dit moment vindt er een boekenonderzoek door JAB plaats.

‘Bod waarschijnlijk met open armen ontvangen’

NRC-redacteur Barbara Rijlaarsdam legt uit dat als er een bod wordt gedaan, er waarschijnlijk eerst nog een aandeelhoudersvergadering plaatsvindt waarin het bod moet worden goedgekeurd:

“JAB is een bekende partij voor DE Master Blenders omdat het al een groot aandeelhouder is. De kans is dus groot dat het bod wordt geaccepteerd. Bovendien zijn de aandeelhouders waarschijnlijk zeer enthousiast over een bod van 12,75 euro per aandeel. Bij een uitgiftekoers van acht euro betekent dat een derde per aandeel erbij.”

Het aandeel DE Master Blenders schoot na het mogelijke bod vanochtend dan ook in waarde omhoog met ruim 27 procent naar 12,23 euro.

‘Overname is gunstig voor Douwe Egberts’

Rijlaarsdam legt uit dat als de overname doorgaat, dit een positieve uitwerking zal hebben op DE Master Blenders:

“Als DE wordt overgenomen wordt het weer van de beurs gehaald, acht maanden nadat het bedrijf met veel bombarie terugkeerde. Het bedrijf maakt daarmee de overgang naar een private equity fonds, een fonds dat waarde wil creëren binnen het bedrijf. Daarmee krijgt DE de rust die het nodig heeft om zichzelf weer neer te zetten.”

Beursgang Douwe Egberts nooit vlekkeloos verlopen

In 1978 werd Douwe Egberts onderdeel van het Amerikaanse Sara Lee. Dit moederbedrijf kondigde vorig jaar de beursgang aan van DE. Amper drie weken nadat het koffie- en theebedrijf zich officieel had afgesplitst van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee, en een zelfstandige notering had gekregen op de Amsterdamse beurs, moest DE bekennen dat bij de Braziliaanse dochteronderneming fraude in de boekhouding was geconstateerd. Later werd de schade vastgesteld op 37 miljoen euro.

Eind vorig jaar stapte topman Michiel Herkemij op, zonder duidelijk aan te geven waarom. De rol van de boekhoudfraude hierin bleef onduidelijk.