Google's bril: gemaakt in Amerika, door Chinezen

Goed nieuws voor Amerikanen die bezwaar maken tegen Chinese fabrieken: de toekomstbril van Google wordt straks in Californië gemaakt. Eén kleine complicatie: de fabrieken zijn van Foxconn, een van China’s grootste techfabrikanten.

Het is – op het eerste gezicht – een opsteker voor het beleid van Barack Obama. De Amerikaanse president wil dat de „volgende revolutie in het maken van producten” plaatsvindt in Amerika. Al in december beloofde Apple voor 100 miljoen dollar in de Amerikaanse industrie te investeren. Hoeveel mensen Google gaat aannemen, is nog onduidelijk.

Google werkt voor de Amerikaanse productie samen met de producent Hai Precision Industry, beter bekend als Foxconn. Dat bedrijf – dat nog geen vestigingen heeft in de VS – is de eigenaar van de Chinese fabrieken waar Apple haar iPhones en tablets laat maken. Foxconn raakte vorig jaar in opspraak omdat kinderen de telefoons in elkaar zouden schroeven. Het bedrijf gaf toe dat er in één fabriek sprake was geweest van kinderarbeid.

Google Glass is een bril die filmt, fotografeert en informatie projecteert op de glazen. Wanneer het product te koop is, is nog onbekend. Adviesprijs: rond 1.500 dollar.