Franse troepen blijven nog heel 2013 in Mali

Franse militairen op patrouille in het noorden van Mali waar de strijd zich, na een vlotte opmars, al enige weken afspeelt.
Franse militairen op patrouille in het noorden van Mali waar de strijd zich, na een vlotte opmars, al enige weken afspeelt. Foto AP / Arnaud Roine

Frankrijk trekt de helft van zijn troepenmacht in Mali vanaf eind april terug, maar een aantal Franse militairen blaast pas na dit jaar de aftocht, kondigde de Franse president François Hollande vanavond aan.

De Franse regering beloofde dat de troepen spoedig na de in januari in Mali ingezette veldtocht tegen islamistische rebellen naar het vaderland zouden terugkeren. De datum van terugkeer werd echter steeds verder verplaatst.

Ondersteund door militairen uit Tsjaad wisten de Franse militairen de moslimextremisten te verdrijven uit de grote steden in het noorden. Velen hebben zich echter teruggetrokken in de woestijn en blijven van daar uit aanvallen uitvoeren. De opmars die de eerste weken kenmerkte is daardoor gestuit. Half maart werd bekend dat een vijfde Franse militair in het gebied was omgekomen.

President Hollande verzekerde vanavond voor de camera van France-2 dat de helft van de vierduizend Franse militairen voor juli aanbreekt wel weer thuis zal zijn. Nog eens duizend soldaten keren voor het eind van dit jaar terug naar Frankrijk. De duizend achterblijvers gaan waarschijnlijk op in een vredesmacht van de Verenigde Naties, verwacht Hollande.

    • Anouk van Kampen