‘Fiscus kan 3,5 miljard aan fraude niet aanpakken’

Foto ANP/ Lex van Lieshout

De Belastingdienst kan honderdduizenden fraudegevallen niet aanpakken wegens tijdgebrek en personeelstekort. Dat meldt het Algemeen Dagblad vanmorgen op basis van een enquete van Abvakabo FNV, die vandaag wordt gepubliceerd.

Tienduizenden belastingplichtigen zouden jaarlijks opgeven geen enkele bron van inkomsten te hebben. Volgens belastingcontroleurs kunnen deze zogenaamde ‘windhappers’, mensen die van de wind leven, echter niet worden gecontroleerd door tijdtekort. Stapels fraudegevallen zouden hierdoor ‘in de kelder’ belanden.

Daarnaast is er geen enkele controle op tijdelijke werknemers uit diverse Midden- en Oosteuropese landen die ook na vertrek in Nederland ingeschreven blijven staan. Als daar niet op wordt gecontroleerd kunnen deze mensen ten onrechte in aanmerking komen voor een AOW-uitkering.

Vorig jaar is na een eerder kritisch rapport extra geld vrijgemaakt om de Belastingdienst meer fraude te laten opsporen. In een reactie zegt een woordvoerder tegen de krant dat het management afgelopen jaar al veel tips van werknemers heeft gekregen om de zaken nog beter te laten verlopen.