Film

Cinedans

Tijdens Cinedans Festival staat de dansfilm centraal, waarbij de focus ligt op choreografieën speciaal gemaakt voor camera en filmadaptaties van bestaande dansvoorstellingen. Daarnaast zijn er documentaires te zien die het leven en werk van danskunstenaars in beelden vangen. Gedurende zes dagen worden zo’n zeventig korte en lange films uit binnen- en buitenland gepresenteerd. Bovendien zijn er panels en lezingen waarbij binnen- en buitenlandse deskundigen aan het woord komen.

1 t/m 9 maart, www.cinedans.nl

A Late Quartet

Strijkkwartet The Fugue staat centraal in A Late Quartet. Het kwartet viert het 25-jarig bestaan met een uitvoering van Beethovens Veertiende strijkkwartet, opus 131. Tegelijkertijd moet dat stuk het afscheid worden voor de cellist, die parkinson heeft. De musici krijgen gedurende de veertig minuten dat het stuk van Beethoven duurt te maken met ontstemming van hun instrument. In A Late Quartet een metafoor voor het langzaam ontstemd raken van de relaties tussen de kwartetleden. De film is een traktatie voor liefhebbers van klassieke muziek. Zij krijgen naast prachtige muziek een inkijkje in de dynamiek van een strijkkwartet.

The Croods

Guy is een cro-magnonmens, opvolger van de neanderthalers. Hij heeft een groter brein waarmee hij ideeën kan ontwikkelen, waar de neanderthalerfamilie Crood alleen maar bezig is met eten en overleven. Puberdochter Eep rebelleert tegen haar vader Grug. Die beschermt zijn familie volgens de regel: nieuwsgierigheid is slecht, angst goed. Als Eep Guy ontmoet ziet zij dat er meer is dan conservatisme, hoe goed bedoeld ook. Als de wereld van de holbewoners vervolgens vernietigd wordt, rest ze niets anders dan samen met Guy de wijde wereld in te trekken. The Croods moet het vooral hebben van zijn uiterlijk. De film begint in het duister, met een bijna monochroom donker kleurenpalet. Als ze noodgedwongen op stap gaan, komt er steeds meer kleur in de film, tot de kleurenpracht bijna psychedelisch is.