Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Banken

EU: PSV kreeg staatssteun - Eindhoven: beschuldiging onterecht

PSV kreeg ongeoorloofde staatssteun van de gemeente Eindhoven bij de verkoop van de grond onder het Philips Stadion. Dat concludeert de Europese Commissie voorlopig na onderzoek. Eindhoven noemt dit onterecht, en stapt naar de rechter.

Luchtfoto van het Philipsstadion in Eindhoven. Foto ANP

PSV kreeg ongeoorloofde staatssteun van de gemeente Eindhoven bij de verkoop van de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang. Dat concludeert de Europese Commissie voorlopig na onderzoek. Eindhoven noemt de beschuldiging onterecht en stapt naar de Europese rechter.

In 2011 kocht de gemeente de grond van het stadion en trainingscomplex voor 48,8 miljoen euro van de toen zeer noodlijdende club. De Europese Commissie concludeert nu dat de gemeente zich hierin niet commercieel heeft opgesteld waardoor er sprake is van staatssteun. Bovendien is er twijfel over de taxatie van de grond en de risico’s die de gemeente heeft genomen, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Wethouder Depla noemt de beschuldigingen onterecht en stelt beroep in bij het Hof van Jusitie in Luxemburg. Wethouder Staf Depla (PvdA) tegenover de lokale krant:

“Hier komen wij niet uit met de Commissie. Het argument dat wij ons moeten gedragen als een commerciële partij staat niet in de wet. Daarover moet de Europese rechter zich maar uitspreken.”

gemeente leende geld, PSV betaalt erfpacht

De constructie die de gemeente Eindhoven en PSV hanteerden bij de aankoop van de grond was als volgt: de gemeente heeft de 48,8 miljoen euro destijds moeten lenen. PSV betaalt erfpachtvergoeding aan de gemeente, die precies even hoog is als de gemeente aan rente moet betalen over die lening. Om er zeker van te zijn dat het geld binnenkomt, krijgt de gemeente ook het pandrecht over de inkomsten van de seizoenkaarten. Die bedragen op jaarbasis ongeveer 7 miljoen euro.