‘Erg als canongeld verdwijnt’

De site met de canon van Nederlands geschiedenis trekt 5.000 bezoekers per dag, vooral scholieren. De beheerder dreigt te worden wegbezuinigd.

De stichting die de canon van de vaderlandse geschiedenis onderhoudt, krijgt vanaf volgend jaar geen subsidie meer van het Rijk. Directeur Hubert Slings van de stichting ‘entoen.nu’ is verrast door de bezuinigingsmaatregel.

Is het erg dat de subsidie verdwijnt?

„Wij vinden dat heel erg, ja. Onze stichting is afhankelijk van overheidssubsidie. Wij zijn ontstaan uit een maatschappelijke discussie over de opzet van een canon voor het onderwijs, en kregen daarvoor jaarlijks twee ton. Dat is geen vetpot.”

Wat doet u met het geld?

„We zitten hier met twee medewerkers en een stagiair. We onderhouden contacten met scholen over de canon. We geven voorlichting. We onderhouden een zeer omvangrijke website. Er zijn vijftig zogenoemde vensters. Elk venster is voorzien van links naar boeken over het onderwerp, films, tentoonstellingen, over Rembrandt bijvoorbeeld. Daar gaat veel tijd in zitten.”

Hoe gaat het met de canon op scholen?

„Wij werken voor kinderen van acht tot veertien jaar, de leeftijd waarop alle scholieren verplicht geschiedenisles krijgen. Van alle basisscholen is 65 procent actief met de canon aan de slag. Voor het voortgezet onderwijs weten we dat niet. We wilden daar dit jaar onderzoek naar doen. Maar dat staat nu op losse schroeven. De website trekt vijfduizend bezoekers per dag, veelal van scholen. Dat is veel, als je bedenkt dat er achtduizend scholen zijn en er wekelijks meestal één uur beschikbaar is voor geschiedenis.”

Is uw werk ook nuttig voor mensen buiten het onderwijs?

„Wij werken voor het onderwijs en voor de rest van de samenleving. Dat merken straks bezoekers van het Openluchtmuseum. Ook het Rijksmuseum werkt met de canon, en bijvoorbeeld ook het Haags Gemeentemuseum. En het televisieprogramma Klokhuis heeft vijftig afleveringen over de canon gemaakt.”

Wat nu?

„Wij hebben de publiciteit niet gezocht. Wij zijn nog in gesprek met het ministerie van Onderwijs en met het Openluchtmuseum, dat vanaf volgend jaar een tentoonstelling over de canon gaat maken. Wij werken op dit moment uitstekend samen. Maar het ironische is dat straks het Openluchtmuseum geld krijgt om een expositie te maken, terwijl de stichting van de canon zelf weg wordt bezuinigd.”

Er was ook kritiek op de canon. Heeft dat er iets mee te maken?

„Sinds 2008 heeft Nederland besloten dat dit de canon van de Nederlandse geschiedenis is. We hebben afgesproken dat we in 2016-2017 de canon zouden evalueren. We zijn halverwege. Het lijkt me fatsoenlijk om eerst de evaluatie af te wachten om vervolgens pas een besluit over een bezuiniging te nemen.”