Eindhoven vecht stap EU over PSV aan

De gemeente Eindhoven stapt naar het Europese Hof in Luxemburg om de criteria aan te vechten waaronder de Europese Commissie onderzoek doet naar mogelijk ongeoorloofde overheidssteun van de gemeente aan voetbalclub PSV.

Wethouder Staf Depla (PvdA) stelt dat de Europese Commissie „een nieuwe eis heeft toegevoegd, namelijk dat de gemeente ook het voornemen moet hebben om op de transactie winst te maken”. Dat zou blijken uit stukken die de gemeente Eindhoven uit Brussel heeft gekregen.

De Europese Commissie kondigde onlangs een diepgaand onderzoek aan naar de reddingsactie waarbij de gemeente in 2011 bijna vijftig miljoen euro leende om de grond onder het Philipsstadion en trainingscomplex De Herdgang te kopen. PSV kon hierdoor enkele dure, langlopende schulden afbetalen. De club pacht de grond nu voor 2,4 miljoen euro per jaar.

Volgens Depla is het onderzoeksbesluit van de Europese Commissie in strijd met geldende rechtspraak en de richtlijnen over grondtransacties. „Volgens de Europese Commissie moeten wij ons dus gedragen als een commerciële partij. Dat is een onderzoekstraject dat wij fundamenteel bestrijden. Het zou betekenen dat een overheid bij elke grondaankoop een winstoogmerk moet hebben.”

De Europese Commissie is verbaasd over de reactie uit Eindhoven. „Het onderzoek loopt nog. Er zijn geen voorlopige conclusies en er zijn geen stappen genomen”, aldus een woordvoerder. Depla wil niet vooruitlopen op eventuele consequenties als uit het onderzoek blijkt dat de PSV-deal ongeoorloofde staatssteun was.