‘Economie harder gekrompen dan uit eerste raming bleek’

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van 2012 met 0,4 procent gekrompen. Uit een tweede raming, in handen van de NOS, blijkt dat er een grotere krimp was dan vorige maand door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd berekend. Toen ging het CBS nog uit van een krimp van 0,2 procent.

De totale krimp over 2012 is 1,2 procent. Bij de eerste raming werd de krimp nog op 0,9 procent geschat. De consumentenuitgaven waren lager en overheden, vooral gemeenten, gaven minder geld uit dan gedacht.

De Nederlandse economie zit sinds de cijfers vorige maand bekend werden voor de derde keer sinds 2009 in een recessie (twee opeenvolgende kwartalen van krimp). Sinds het derde kwartaal van vorig jaar is er sprake van een krimp van de economie.

Normaal gesproken zouden deze cijfers pas morgen openbaar worden, maar het CBS heeft een persbericht hierover vanavond al per ongeluk naar de NOS gestuurd, in plaats van morgenochtend.