Duitsers nu wel herdacht

De locoburgemeester van de gemeente Bronckhorst loopt dit jaar tijdens dodenherdenking in het dorp Vorden langs de graven van gesneuvelde Duitsers. De gemeenteraad is hiermee gisteravond akkoord gegaan.

Vorig jaar wilde de organisatie van de bijeenkomst voor het eerst ook gevallen Duitsers herdenken die in Vorden zijn begraven. Een Joodse belangenorganisatie liet deelname voor de burgemeester echter verbieden. „Herdenking van dode Duitse soldaten kan passend kan zijn, maar niet op 4 mei en niet in één adem met de herdenking van slachtoffers van het nazibewind”, aldus de rechter.

Die uitspraak werd vorige maand in hoger beroep nietig verklaard; een rechtbank mag het herdenken van overleden Duitsers niet verbieden, was nu het oordeel.

Locoburgemeester Paul Seesing (CDA) zal dit jaar de gemeente vertegenwoordigen bij de herdenking – burgemeester en plaatsvervanger wisselen elkaar af. De gemeenteraad: „Het is duidelijk dat er mensen voor en tegen de gekozen invulling van de Vordense herdenking zijn. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland. Wij respecteren ieders overtuiging.”