Douwe Egberts in gesprek over overnamebod

Douwe Egberts wordt mogelijk van de beurs gehaald. Dat nieuws komt nog geen negen maanden nadat het koffiebedrijf onder de naam DE Master Blenders 1753 zijn rentree op de Amsterdamse effectenbeurs had gemaakt.

Een groep investeerders onder leiding van Joh. A. Benckiser heeft een indicatief bod van 12,75 per aandeel uitgebracht, zo maakte DE vanochtend bekend. Daarmee wordt het bedrijf op ruim 7,5 miljard euro gewaardeerd. Benckiser is met 15 procent al grootaandeelhouder. De beurskoers van het koffie- en theebedrijf schoot vanochtend met ruim 26 procent omhoog tot 12,11 euro.

DE zegt het bod te bestuderen en met Benckiser in gesprek te zijn. De onderhandelingen verkeren volgens het moederbedrijf van Douwe Egberts en Pickwick nog in een vroeg stadium. „Op dit moment is het nog onzeker of de onderhandelingen tot een overeenkomst zullen leiden [...] en zo ja, tegen welke prijs en onder welke voorwaarden.”

Het investeringsfonds Joh. A. Benckiser is in handen van de Duitse familie Reimann en staat onder leiding van Nederlander Bart Becht. Hij is oud-bestuursvoorzitter van Reckitt Benckiser, een bedrijf in schoonmaakproducten. Ook is Becht een oude bekende van Jan Bennink, president-commissaris en interim-bestuursvoorzitter bij DE Master Blenders 1753. Deze kan op basis van zijn aandelenpakket 12,7 miljoen aan de deal overhouden. In december stapte bestuursvoorzitter Michiel Herkemij op na meningsverschillen met Bennink over het tempo waarin het bedrijf moest veranderen. Herkemij was fel tegen een overname. In oktober noemde hij dit scenario in HP/De Tijd „onze ergste nachtmerrie”.

Joh. A. Benckiser is al actief in de koffie- en theebranche. Al voordat Douwe Egberts vorig jaar juli een beursnotering kreeg hadden de investeerders aandelen gekocht tijdens de zogeheten ‘grijze handel’.

Benckiser heeft een meerderheidsbelang in Peet’s, een Amerikaanse koffieketen met circa 300 vestigingen. Daarvoor legde het investeringsfonds bijna 1 miljard dollar neer. In december betaalde het 340 miljoen dollar voor de overname van Caribou Coffee, een keten met ruim 600 filialen in de VS.

Douwe Egberts heeft sinds 9 juli een notering op het Damrak. Dat was een gevolg van de splitsing van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee, waarvan DE sinds 1978 onderdeel uitmaakte.