Diversen

Video still uit "The Feature" (2008), (c) Michel Auder & Andrew Neel
Video still uit "The Feature" (2008), (c) Michel Auder & Andrew Neel

Beter leren kijken

Tijdens de zevende avond van de serie Wat is wijsheid, over het verschil tussen kijken en werkelijk zien in De Nieuwe Liefde, gaat het debat over vluchtigheid versus aandacht. Hoe kun je beter leren kijken naar kunst? En is dat belangrijk? De film Getekend van beeldend kunstenaar Olphaert den Otter wordt vertoond en schilderijen door de eeuwen heen besproken. Met o.a. Peter-Henk Steenhuis, auteur van Filosofie van het kijken en Hans den Hartog Jager, kunsthistoricus, schrijver en recensent van NRC Handelsblad.

2 april, 20.00 uur. www.denieuweliefde.com

Aap, Noot, Microsoft

In een debat over de toekomst van het Nederlandse onderwijs discussiëren onder anderen Maurice de Hond en Felix Rottenberg over de situatie in onderwijsland. Een van de centrale kwesties is of het huidige onderwijsmodel de juiste manier is om leerlingen optimaal voor te bereiden op een maatschappij, die zich laat kenmerken door een ongeëvenaarde snelheid van veranderingen.

29 maart, 20.00 uur, De Balie. www.debalie.nl

Onderschat beeldhouwer

Volgens de Groningse galeriehouder Jan van Stralen is kunstenaar Marcel Julius Joosen (1943) een onderschat beeldhouwer. De galeriehouder nodigde Joosen daarom uit voor een expositie in de tentoonstellingsruimte van MooiMan. In de tijd dat abstracte kunst leidend was, liet Joosen de abstractie voor wat het was en richtte zich op figuratieve kunst, waarbij het model en de interactie met het model van grote invloed is op zijn werk.

T/m 5 mei, Groningen. www.mooi-man.nl

The Story of Light

Het Light Art Centre opent een nieuwe tentoonstelling in De Witte Dame, Eindhoven: The Story of Light.

Deze tentoonstelling valt samen met de opening van het nieuwe Philips Museum op 5 april, waarbinnen de trotse geschiedenis van het concern getoond wordt. Omdat Philips uit licht geboren is, is de tentoonstelling een logische aanvulling op het verhaal dat in het Philips Museum aan de overkant verteld wordt.

4 april t/m 2 juni, www.lightartcentre.nl

Michel Auder

Vanavond licht de Franse filmmaker Michel Auder zijn film The Feature toe in Het Stedelijk en laat een aantal korte films zien uit zijn oeuvre. Daarna wordt hij geïnterviewd door curator en schrijver Adam Kleinman. Op 29 maart is de Nederlandse première van zijn film in het Teijin Auditorium.

28 en 29 maart, www.stedelijk.nl