De Tea Party laat haar nu vechten tegen een links VS

Partijfilmpje // De Amerikaanse Tea Party liet zich inspireren door The Hunger Games voor een nieuwe partijtrailer Het filmpje moet de jeugd aanspreken Vraag is of jongeren bereid zijn voor de partij de barricaden op te gaan

Het schrikbeeld van rechts Amerika heeft een trailer gekregen: onder onheilspellende muziek staat een treurige rij mensen te wachten op een doos levensmiddelen. De video, die vorige week werd gepresenteerd op een politiek congres van de Republikeinen schetst in één flitsende minuut een doemscenario van een toekomstig Amerika met extreem hoge belastingen, een gladde totalitaire leider en een bange bevolking. Gelukkig komt er redding, van een groep hippe jongeren die in leren jacks voor vrijheid strijden.

Vanaf het eerste beeld is duidelijk waar het filmpje naar verwijst: de jeugdboeken-trilogie De Hongerspelen en de populaire verfilming The Hunger Games. Ook in The Hunger Games is er een onderdrukt volk en ook daar zijn het de jongeren die de revolutie in gang zetten. Tea Party Patriots – A Movement on Fire!, heet de video, naar het tweede boek uit de trilogie Catching Fire. Luke Livingston is de trotse producent en aanhanger van de Tea Party Patriots, de opdrachtgever voor het filmpje: „We willen het gesprek op gang brengen over onze ideologie, en de Tea Party aantrekkelijk maken voor de jeugd.”

De Tea Party is een groep binnen de Republikeinse partij die vier jaar geleden ontstond na de verkiezing van president Obama. Eén van de belangrijkste ideeën is het verzet tegen de centrale Amerikaanse overheid, die in de ogen van de Tea Party te groot en te machtig is. Producent Livingston koos in zijn trailer voor een overheidssymbool met vier strepen en een rondje. „Het lijkt op een hakenkruis, het moest een fascistisch symbool zijn. De overheid heeft de macht en de overheid is fascistisch. De tekst van de leider hebben we uit communistische manifesten geknipt en geplakt.”

Media in Amerika reageren lacherig op het filmpje. De New Yorkse Observer prijst de moderne aanpak, maar schrijft dat de vergelijking met The Hunger Games niet opgaat, omdat daarin de armen onderdrukt worden, en in de Tea Party-trailer juist geholpen. Livingston wuift de kritiek weg: „Natuurlijk zijn de twee films niet hetzelfde. We laten de jongeren ook niet met zwaarden voor hun ideeën vechten. We hebben wat thema's gebruikt.”

Livingston koos voor een variatie op The Hunger Games vanwege de toekomstvisie, maar het was niet zijn enige bron. „We hebben uit elk Orwelliaans thema geleend”, zegt hij, verwijzend naar het boek 1984 van George Orwell, dat ook een toekomstbeeld van een totalitaire overheid schetst. Dystopia heet het futuristische genre, het tegenovergestelde van de utopia, de ideale samenleving. De satirische linkse website Wonkette brandde het Tea Party-filmpje tot de grond toe af en schreef dat het uit ‘alle derderangs dystopia-fantasieën’ put.

De presentatie van het filmpje vond plaats op het CPAC-congres waar de rechterflank van de Republikeinse partij jaarlijks bijeen komt. Een groot deel van de bezoekers is jong, een begeerde groep onder de Republikeinen want veel jongeren stemden op Obama. Maar Livingston ziet een kans. „De ideeën van de Tea Party zijn geweldig voor de jeugd omdat het over vrijheid gaat. Uniformiteit en collectivisme, dat zijn juist dingen die jongeren niet willen.”

„Nu is het tijd om de vrijheid terug te brengen naar ons volk”, zegt de hoofdpersoon in het filmpje voordat de actiescènes beginnen. Maar de vraag is of er in het echte Amerika jongeren bereid zijn voor de Tea Party de barricaden op te gaan. De Republikeinse partij zit in een lastige positie na de nederlaag in de verkiezingen. En de Tea Party heeft na vier jaar nog weinig bereikt; de populariteit neemt af en de kandidaten krijgen nauwelijks stemmen. Een van de moeizame punten is juist de kritiek op een grote overheid, want de Tea Party-stemmers blijken in peilingen wel voorstander van een sociaal stelsel, ook al wordt die gefinancierd door de overheid.