De banken op Cyprus zijn weer open - sfeer ‘gemoedelijk’

Mensen in de Cypriotische hoofdstad Nicosia wachten in de rij voor de bank. Om elf uur gingen de banken weer open.
Mensen in de Cypriotische hoofdstad Nicosia wachten in de rij voor de bank. Om elf uur gingen de banken weer open. Foto AP/ Philippos Christou

De banken op Cyprus zijn voor het eerst in bijna twee weken weer opengegaan. Tientallen mensen stonden vanochtend in de rij. Wel is er een pinlimiet van driehonderd euro voor de inwoners.

De banken zullen vervolgens om 18.00 uur weer sluiten. Naast de pinlimiet is het voor de mensen niet mogelijk om cheques te innen. Creditcards kunnen ongelimiteerd gebruikt worden, maar over de grens is er een maximum van vijfduizend euro.

Gemoedelijke sfeer, premier ‘dankbaar’

Onze correspondent Marloes de Koning was vanochtend bij de Coopbank in de hoofdstad Nicosia. Daar stonden vijftien mensen onder toezicht van twee politieagenten en een beveiliger in de rij. Ze noemt de sfeer ‘gemoedelijk’. Een oudere man die ze sprak ‘hoopt dat mensen een beetje geduld hebben’. Vlak nadat de bank de deuren opende, liet een andere oude man zich toch even gaan: “We zijn de slaven van Europa, we zijn zigeuners.” Persbureau AFP meldt dat er acht personen tegelijk naar binnen mogen. De beveiligers bij de banken zijn ingezet om onlusten te voorkomen. Gisteren meldde beveilingsbedrijf G4S geen grote problemen te verwachten.

President Nicos Anastasiades heeft de inwoners van het eiland in een statement bedankt, zo meldt persbureau AP:

“Ik ben dankbaar en heb grote waardering voor de volwassenheid van de Cyprioten en het gevoel van verantwoordelijkheid dat ze hebben laten zien in een kritische tijd voor de stabiliteit van de Cypriotische economie.”

Er zijn meer limieten dan alleen het maximale pinbedrag

De Koning zet vandaag in NRC de verschillende beperkingen uiteen waarmee de inwoners rekening moeten houden:

“Voor opnames geldt nu een maximum van driehonderd euro per dag en vijfduizend euro per persoon per maand. Overboeken naar het buitenland kan niet, tenzij een bedrijf kan aantonen dat het om een betaling voor import gaat. Ook worden uitzonderingen gemaakt voor ouders die geld willen sturen naar in het buitenland studerende kinderen. Een speciaal daarvoor ingesteld comité beslist – binnen 24 uur na aanvraag – over transacties van bedrijven en instanties tussen vijfduizend en tweehonderdduizend euro. Reizigers mogen maximaal duizend euro cash mee het land uit nemen. Dat was voorheen tienduizend euro. Er zijn extra controles op luchthavens. Pensioenen en een deel van de salarissen worden op Cyprus in cheques uitbetaald. Die kunnen nu alleen worden geïnd door het geld op een rekening te laten storten, maar niet in cash worden opgenomen. Voor transacties van meer dan vijfduizend euro is toestemming van de centrale bank nodig.”

Gisteravond arriveerden ‘containers met contant geld’ bij de banken op het eiland. Volgens bronnen zou het gaan om één tot twee miljard euro. Die werden onder zware bewaking naar de centrale bank gereden. Daarvandaan vertrokken vanochtend transportwagens naar de verschillende banken op het eiland.

Op 16 maart werden de banken gesloten, omdat de regering vanwege alle ophef bang was voor een bankrun. De Cyprioten konden wel pinnen, maar bij de grootste en meest noodlijdende banken, de Laiki Bank en de Bank of Cyprus, maar honderd euro per dag.