Containers met geld voor banken Cyprus

Vanmorgen gingen voor het eerst sinds de crisis op Cyprus de banken open.

Een politieman in Nicosia bewaakt een vrachtwagen die vermoedelijk bankbiljetten vervoert.
Een politieman in Nicosia bewaakt een vrachtwagen die vermoedelijk bankbiljetten vervoert. Foto Reuters

nicosia. - Containers met contant geld van de Europese Centrale Bank arriveerden gisteravond op Cyprus – volgens goede bronnen ging het om 1 tot 2 miljard euro. Ze werden onder zware bewaking naar de centrale bank gereden, een omheind gebouw aan de rand van de hoofdstad Nicosia, waar ook de goudvoorraad ligt. Vanochtend vertrokken van daaruit bewapende transporten naar de banken in het land.

Bij de Coopbank in Nicosia stonden vanochtend vijftien, vooral oudere, mensen in de rij. Twee politieagenten en een privébeveiliger keken toe. „Ik hoop dat de mensen een beetje geduld hebben”, zei de bejaarde Chloe Alexandrou. De sfeer was gemoedelijk. Maar toen even na het middaguur de bankdeuren opengingen liet een oude man zich gaan. „We zijn de slaven van Europa, we zijn zigeuners”, schreeuwde hij.

Voor het eerst gelden in een lidstaat van de eurozone zware beperkingen op het betalingsverkeer. Burgers en bedrijven mogen maar beperkt geld overmaken en opnemen. Werknemers van bankfilialen kregen vanmorgen instructies over omgang met mogelijk agressieve en wanhopige klanten. Er was extra politie ingezet om de kantoren te bewaken. Banken hadden beveiligers ingehuurd om bij de deur te helpen en om ervoor te zorgen dat slechts een paar personen tegelijk naar binnen gingen.

Voor opnames geldt een maximum van 300 euro per dag en 5.000 euro per persoon per maand. Overboeken naar het buitenland kan niet, tenzij een bedrijf kan aantonen dat het om een betaling voor import gaat. Ook worden uitzonderingen gemaakt voor ouders die geld willen sturen naar in het buitenland studerende kinderen. Een speciaal comité beslist, binnen 24 uur na aanvraag, over transacties van bedrijven en instanties tussen 5.000 en 200.000 euro. Reizigers mogen maximaal 1.000 euro cash mee het land uit nemen.