Onderzoek naar mogelijke criminele activiteiten rond crisis Cyprus

De Cypriotische president Nicos Anastasiades.
De Cypriotische president Nicos Anastasiades. Foto/ AFP

De Cypriotische regering heeft vandaag een comité aangesteld, dat moet onderzoeken of er aan het omvallen van de banken in het land criminele activiteiten ten grondslag liggen.

Dit maakte een adviseur van president Nicos Anastasiades vandaag bekend, meldt persbureau AFP. Het comité, bestaande uit drie oud-rechters van het Cypriotische hooggerechtshof, zal verantwoordelijk zijn voor het bepalen van “criminele aansprakelijkheid, burgerlijk of politiek”. Onderminister Constantinos Petrides zei verder in een verklaring:

“Alle beslissingen, acties en nalatigheden op alle niveaus -
politieke beslissingen, die van besturen van banken en toezichthouders en van welke andere persoon dan ook, zouden onderzocht moeten worden.”

Regering levert in op salaris

President Anastasiades zal 25 procent van zijn salaris gaan inleveren als gevolg van de huidige financiële crisis in het land, werd vandaag ook bekendgemaakt. Zijn ministers gaan twintig procent inleveren. Ook hun ‘dertiende maand’ zal verdwijnen.

Vanochtend gingen de banken weer open

Beide besluiten komen op de dag dat de geplaagde banken op het eiland na bijna twee weken weer opengingen. Bewoners van het eiland kunnen weer geldbedragen pinnen, met een limiet van driehonderd euro per dag. Er werd rekening gehouden met mogelijke onrusten, maar vooralsnog verloopt de dag bij de banken gemoedelijk.