Champignonteler op rand faillissement

Prime Champ, een Noord-Limburgs champignonbedrijf met 750 werknemers, heeft uitstel van betaling gekregen. Een dreigend faillissement zou mogelijk afgewend kunnen worden door een overname door het Ierse Monaghan Mushrooms. Daarover wordt onderhandeld.

Prime Champ, met vestigingen in onder meer Venlo en Horst, afficheerde zich als moderne onderneming. Het bedrijf investeerde volop in onderzoek en ontwikkeling en won een innovatieprijs.

Maar het kwam in opspraak nadat justitie vorig jaar augustus huiszoekingen deed op vier locaties en drie leidinggevenden aanhield. Later werden er nog eens twee aangehouden. Een van hen was directeur Geert Verdellen. De verdenking: uitbuiting van werknemers en valsheid in geschrifte. Prime Champ zou met name Poolse werknemers te veel uren hebben laten maken en te weinig hebben betaald. Medewerkers moesten volgens het OM ook een deel van hun loon afstaan voor maaltijden, onderdak en verzekeringen.

Wim Baltussen van FNV Bondgenoten gaf destijds aan dat het in de champignonsector wemelt van bedrijven met dubbele boekhoudingen. „Mensen krijgen stukloon betaald en maken weken van misschien wel negentig uur. In de administratie worden die betalingen en de productie keurig in wettelijk toegestane kaders geperst.” Het justitieel onderzoek loopt nog. De aangehouden leidinggevenden blijven verdacht, maar zijn wel op vrije voeten gesteld.