Britse toezichthouder met fluwelen handschoenen

De nieuwe Britse toezichthouder op de banken is zijn leven op zachtaardige wijze begonnen. Het Financial Policy Committee (FPC), opgericht om de macro-economische risico’s voor binnenlandse kredietverstrekkers in de gaten te houden, heeft de Britse banken opgedragen vóór het einde van het jaar 25 miljard pond (29,6 miljard euro) binnen te halen. Dat is veel geld, maar het had ook erger kunnen zijn.

In november vorig jaar deed de scheidende gouverneur van de Bank of England, Mervyn King, de wenkbrauwen van de financiële wereld fronsen door te beweren dat een juiste weging van de risico’s voor bezittingen en een voorziening voor toekomstige ‘slechte’ schulden en mogelijke claims wel eens 50 miljard pond zou kunnen kosten. De FPC, die opereert onder auspiciën van de Bank of England, lijkt dit nog steeds te denken. Maar de banken hoeven nu maar de helft van dit bedrag binnen te halen.

Dat zal niet zo moeilijk zijn. De banken hebben al plannen om dit jaar 12,5 miljard pond te vinden door een mix van maatregelen, waaronder waarschijnlijk het vasthouden van de winst, het afstoten van bedrijfsonderdelen en het uitgeven van hybride obligaties.

De namen van de instellingen die hierdoor zullen worden geraakt zijn nog niet bekendgemaakt. Maar de voornaamste kandidaten lijken de Britse ‘staatsbanken’ Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking Group te zijn. Die dreigen elk 5 miljard pond (5,9 miljard euro) te moeten binnenhalen, wat wellicht niet zal lukken door louter de winst vast te houden en converteerbare obligaties uit te geven.

De FPC had zich ook harder kunnen opstellen. Zij wil dat de banken vóór het einde van dit jaar naar een kernkapitaal van 7 procent gaan, op grond van de nieuwe Basel III-regels. Veel Europese kredietverleners hebben al een kernkapitaal van 9 of 10 procent, of zullen dat eind dit jaar hebben.

Britse banken hebben een paar jaar langer de tijd om daarop uit te komen. Het weinige dat we van de methodologie weten, duidt ook niet op een overmatig draconisch ingrijpen: de ‘risicovloer’ van 15 procent voor Britse hypotheken is hoger dan hij was, maar lager dan de ondergrens die andere landen overwegen.

Deze aanpak van de Britse banken met fluwelen handschoenen kan een weerspiegeling zijn van de tevredenheid van de FPC over de eigen methodologie. Maar gezien de zwakke economie betekent dit ook dat RBS en Lloyds een kans hebben dat zij hun aandeelhouders in 2014 enig dividend kunnen uitkeren, waardoor een verkoop van een deel van het staatsbelang plausibeler wordt.

Geen wonder dat beleggers zich manmoedig hebben opgesteld.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.