Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bestuurlijke crisis bij VU - rapport velt hard oordeel over onderwijs

Foto ANP/ Koen Suyk

De Vrije Universiteit (VU) verkeert in een bestuurlijke crisis. De meerderheid van het college van decanen heeft geen vertrouwen meer in het college van bestuur, het hoogste bestuursorgaan onder leiding van René Smit. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

De decanen, die leiding geven aan de twaalf faculteiten, stuurden afgelopen dinsdag een brandbrief met die inhoud aan de raad van toezicht.

Directe aanleiding voor de vertrouwensbreuk is een onlangs verschenen rapport, dat in handen is van NRC Handelsblad, waarin hard wordt geoordeeld over het onderwijs op de VU. De belangrijkste kritiekpunten: “de onderwijsvisie is onvoldoende concreet”, “het beleid is te lang gericht geweest op groei” en er bestaat weinig aandacht voor informele contacten “vooral niet tussen de leiding en de werkvloer”.

VU zou zakken voor instellingstoets

In het rapport, dat op verzoek van Smit door externe onderzoekers is opgesteld, staat dat de VU op dit moment zou zakken voor de zogenoemde instellingstoets die door alle universiteiten wordt gedaan. Als een instelling slaagt voor de test, betekent dit dat men in staat is de kwaliteit van de eigen opleidingen te waarborgen. Een universiteit die de toets niet haalt, krijgt intensiever toezicht.

Op de VU is ook onrust ontstaan over een reorganisatie die vorig jaar door het college van bestuur is aangekondigd. Het college wil ondersteunende diensten als de administratie centraliseren. Daardoor zouden 350 banen verdwijnen. Een door de ondernemingsraad aangespannen rechtszaak tegen het college van bestuur werd na toezegging van aanpassing van de plannen afgeblazen.

Voorzitter raad van toezicht: oordeel is niet unisono

Cees Veerman, voorzitter van de raad van toezicht van de VU, zegt in een reactie op de brandbrief van de decanen:

“Het oordeel is niet unisono. Ik interpreteer hun mail aan de raad van toezicht dan ook niet als een motie van wantrouwen, maar als een belangrijk signaal. Daarover zijn wij in gesprek met het bestuur.”

Veerman benadrukt dat de raad van toezicht wel vertrouwen heeft in het college van bestuur.

“Ik heb de collegeleden en de decanen opgeroepen met de verbetering van het onderwijs aan de slag te gaan. Elke dag die we verspillen, is zonde.”

Vanmiddag overlegt het college van bestuur met de decanen over de situatie. Smit was niet bereikbaar voor een reactie.

Update van onze verslaggever Hugo Logtenberg:

Lees zaterdag in NRC Weekend een reconstructie van de crisis bij de Vrije Universiteit