beeldende kunst

01. Mantelbaviaan.jpg Jaap Kaas, Mantelbaviaan, 1938. Collectie Joods Historisch Museum 946 kb, 2953 x 2677 px
01. Mantelbaviaan.jpg Jaap Kaas, Mantelbaviaan, 1938. Collectie Joods Historisch Museum 946 kb, 2953 x 2677 px

Het Mysterie Ming

Wanneer in films of series een onhandige stuntelaar in beeld komt (Mr. Bean of Laurel & Hardy), dan valt er vaak een Mingvaas aan diggelen. Wie op een rommelmarkt een Chinese vaas ontdekt, hoopt stiekem op een Mingvaas, want Ming staat bekend als erg duur antiek. In 2011 werd een veilingrecord bereikt toen een Mingvaas van de hand ging voor maar liefst 21,6 miljoen dollar. Waarom is Ming zo duur? Wat is Ming eigenlijk? En waarom kennen we wel de Mingdynastie, maar bijvoorbeeld niet de Qingdynastie? Op deze en meer vragen geeft de tentoonstelling Het mysterie Ming antwoorden.

T/m 27 okt 2013. Princessehof, Leeuwarden. www.princessehof.nl

Afwijkende leefwijzen

Bewuster leven, nadenken over je ecologische voetafdruk, zelfvoorzienend zijn is een trend. Toch gooit slechts een enkeling zijn leven drastisch om. In Off The Grid zien we keuzes voor een leefwijze die afwijkt van die we gewend zijn. FOTODOK en Het Nutshuis presenteren een dubbeltentoonstelling met werk van o.a. Lucas Foglia, Bertus Gerssen, en Corine Vermeulen.

30 maart t/m 28 april, www.fotodok.org

Apen, kamelen en uilen

Dieren komen al van oudsher voor op joodse ceremoniële voorwerpen. Ook in de beeldende kunst vormen ze een inspiratiebron. De expositie Beestenboel. Dieren in de kunst in het Joods Historisch Museum belicht deze belangrijke rol van dieren. Aan het einde van de negentiende eeuw ontstond er bij kunstenaars een nieuwe interesse voor het dier. Dit kwam mede door de opkomst van dierentuinen, zoals Artis in Amsterdam. Studenten van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten maakten er dierstudies met levende en dode modellen. In het werk van de joodse kunstenaars Joseph Mendes da Costa, Samuel Jessurun de Mesquita en Jaap Kaas speelde de dierenwereld een centrale rol. Zij brachten veel tijd in Artis door voor het maken van voorstudies.

29 maart t/m 1 sept, www.jhm.nl

Verloren en vergeten

Ernst van der Hoeven toont in de expositie Huis van verloren, vergeten en teruggevonden dingen hoe verzamelen een tweede natuur kan worden. Zijn verzamelingen beginnen als toevallige ontmoetingen. Zijn belangstelling gaat uit naar dingen die vaak niet meer worden gebruikt, maar die de sporen van gebruik niet meer van zich af willen schudden; een achtergelaten mattenklopper, een zakdoek met monogram gevonden in de metro. Gevonden objecten herinneren aan gebruiken, locaties of personen.

31 maart t/m 2 juni, www.kunstvereniging.nl