Ambassadegebouw Londen in verkoop

De Nederlandse ambassade, bij Hyde Park.
De Nederlandse ambassade, bij Hyde Park. Foto Leo van Velzen

De prestigieuze ambassade van Nederland in Londen, pal tegenover Hyde Park, wordt verkocht. De verkoop moet bijdragen aan de 40 miljoen euro besparingen die het buitenlandsepostennetwerk zijn opgelegd.

Er is grond aangekocht voor de bouw van een nieuwe ambassade in Battersea aan de zuidoever van de Theems. De ambtswoning van de ambassadeur blijft wel in de buurt van Hyde Park.

De vraagprijs voor het ambassadegebouw, gelegen op een uitgesproken A-locatie, is nog niet bekend maar enigszins vergelijkbare gebouwen in de omgeving staan te koop voor tientallen miljoenen ponden.

De Tweede Kamer heeft veel kritiek op het plan de diplomatieke dienst extra te korten. Ook de werkgevers zien er niets in: economisch herstel moet volgens hen juist van de export komen.

Buitenlandse Zaken bekijkt hoe met het openhouden van zoveel mogelijk posten toch het bezuinigingsbedrag kan worden gehaald. Daarom wordt kritisch gekeken naar de huisvesting. Onlangs besloot Nederland met Litouwen te gaan samenwonen in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Het bekijkt met België, Luxemburg, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken of het elders gezamenlijk gebouwen kan betrekken.

Het departement hoopt ook aanzienlijke te kunnen besparen op de beveiligingskosten van een aantal ambassades in risicolanden, zoals Irak. Verwacht wordt dat ook de kosten van de ambassade in Afghanistan omlaag kunnen: Nederland stopt later dit jaar de militaire activiteiten daar.

De huidige ambassade bij Hyde Park werd na de oorlog gehuurd voor het geval de Nederlandse regering opnieuw halsoverkop het land zou moeten verlaten, en dan huisvesting zocht. Eind jaren zestig werd het gebouw aangekocht.