AEX floreert op overnamenieuws DE Master Blenders en Ziggo

DE Master Blenders was vandaag op het Beursplein de grote winnaar, met in het kielzog Ziggo.
DE Master Blenders was vandaag op het Beursplein de grote winnaar, met in het kielzog Ziggo. ANP / Lex van Lieshout

Met het uitblijven van een bankrun op Cyprus en overnamenieuws rondom DE Master Blenders 1753 en Ziggo draaide de Amsterdamse beurs een behoorlijke dag. De AEX sloot 0,6 procent hoger. Op kwartaalbasis wist de Amsterdamse hoofdgraadmeter zo’n anderhalf procent te winnen.

Vanwege Goede Vrijdag zijn de beurzen morgen gesloten. Hoewel aan het einde van de handelsdag vandaag nog een kleine verkoopgolf volgde sloot de AEX op op 348,10 punten.

DE blinkt uit, KPN grote verliezer

Zestien fondsen werden hoger verhandeld tegenover negen fondsen lager, meldt persdienst Novum. Uitblinker was DE Master Blenders nadat overnamegesprekken waren gestart met grootaandeelhouder Joh. A. Benckiser en het aandeel 25 procent hoger sloot op 12,05 euro. Mogelijk komt er een bod van 12,75 euro per aandeel, wat in de ogen van analisten een stevige waardering is.

Ook ASML kende een goede dag en won 2,7 procent. ASML’s grootaandeelhouder en klant TSMC zou volgens een Taiwanese krant de investeringen voor 2013 licht hebben verhoogd 9,5 tot 10 miljard dollar. Opnieuw waren het KPN en Imtech die tot de grootste verliezers behoorden. Het telecombedrijf leverde 1,5 procent in en de technische dienstverlener 2,4 procent. Ook SBM kende een moeilijke dag en werd 1,8 procent aan beurswaarde in.

Ziggo schiet bijna 13 procent omhoog

In de AMX (+1,9 procent) was Ziggo uitblinker met een koerswinst van liefst 12,9 procent nadat Barclays een belang van 12,65 procent in de kabelaar wist door te verkopen aan Liberty Global voor 25,00 euro per aandeel. De verkoop volgt nadat Barclays eerder een belang in Ziggo niet wist door te verkopen op 25,05 euro.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen meent dat de verkoopprijs een bodem onder de koers legt en noemt de deelneming door het moederbedrijf van UPC een opmaat naar een verdere overname. De grootste daler in de midkap was bouwer BAM met één procent.

    • Jules Seegers