‘Advocaat van de Duivel’ veroordeeld tot veertien jaar cel

Di Stefano op archiefbeeld van januari 2012 terwijl hij de rechtbank on Londen verlaat na een hoorzitting over destijds zijn borgtocht.
Di Stefano op archiefbeeld van januari 2012 terwijl hij de rechtbank on Londen verlaat na een hoorzitting over destijds zijn borgtocht. AP / Matt Dunham

Advocaat Giovanni di Stefano, die als raadgever bekende veroordeelden als Saddam Hussein en de Britse treinrover Ronnie Biggs vertegenwoordigde, moet voor veertien jaar de bak in. De ‘Advocaat van de Duivel’ troggelde zijn cliënten miljoenen ponden af terwijl hij niet over de bevoegdheid beschikte praktijk te voeren.

Di Stefano was noch in Groot-Brittannië noch in Italië, waar hij kantoor hield, gekwalificeerd om op te treden als advocaat. De flamboyante Italiaan trad onder meer op als raadgever van het team dat de verdediging voerde van de vroegere Iraakse leider Saddam Hussein en diens vicepresident Tariq Aziz. Hij werd vandaag in Londen tot veertien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

‘Zakken zoveel mogelijk vullen’

Di Stefano is een geboren Italiaan maar groeide op in Groot-Brittannië. Hij was een van de weinige niet-Arabische leden uit het verdedigingsteam van Hussein en werd schuldig bevonden aan 25 delicten, waaronder oplichting, fraude en witwassen.

Hij vertegenwoordigde in het verleden niet alleen grote namen als Saddam en Biggs, waarmee hij de bijnaam Advocaat van de Duivel verwierf, maar ook gewone burgers. Met name die laatsten werden vaak de dupe van de Italiaan.

Vandaag bekende de Italiaan onder meer dat hij een schadevergoeding van 150.000 pond, bedoeld voor een man die bij een auto-ongeluk zijn arm verloor, op zijn zakenrekening had laten overmaken. De rechter - “uw enige zorg was uw zakken zo veel mogelijk te vullen” - acht het bewezen dat Di Stefan o voor miljoenen heeft opgelicht.