Aanzwellende dameskoren

dpa-exklusiv: Der französische Musiker und Regisseur Yoann Lemoine alias Woodkid, aufgenommen am 29.01.2013 in Berlin. Er stellte sein Album "The Golden Age" vor, das am 15.03.2013 erscheinen soll vor. Photo by: Britta Pedersen/picture-alliance/dpa/AP Images
dpa-exklusiv: Der französische Musiker und Regisseur Yoann Lemoine alias Woodkid, aufgenommen am 29.01.2013 in Berlin. Er stellte sein Album "The Golden Age" vor, das am 15.03.2013 erscheinen soll vor. Photo by: Britta Pedersen/picture-alliance/dpa/AP Images Britta Pedersen/picture-allian>

popWoodkid: The Golden Age ****

Yoann Lemoine is een dubbeltalent. De dertigjarige Fransman van Poolse afkomst was al bekend als regisseur van videoclips, van de edelkitsch in de clip bij Lana del Rey’s Born To Die, en een paar clips voor Katy Perry. Als muzikant noemt Lemoine zich Woodkid en heeft hij eenzelfde hang naar afwerking en raffinement, maar zonder te gepolijst te klinken.

Woodkid maakte naam met twee singles, Iron en I Love You, die nu ook zijn opgenomen op zijn debuut-cd, The Golden Age. Net als op de singles creëert Woodkid op de cd een bijzonder eigen geluid: de muziek is opgebouwd uit de gedragen klank van blazers en onderkoelde marsritmes. Langgerekt hoorngeschal of juist triomfantelijk geschetter ondersteunt bijna ieder nummer. Hij combineert het met een onderlaag van ijle elektronica, in de vorm van de koele tikken van een drumcomputer of sombere bromtoon die overal onderdoor kronkelt. Vioolflarden flitsen langs en daarboven troont de stem van Woodkid. Een stem die te midden van dit vertoon verrassend breekbaar klinkt.

Woodkid heeft een hese stem, waarmee hij toch allerlei nuances en een grote wendbaarheid bereikt. De gevoeligheid doet denken aan voorbeelden als Antony en Patrick Watson. Woodkid heeft muzikaal een verrassende weg gekozen. Nummers als Conquest Of Spaces, met net een paar klaterende synthesizerriedels te veel, en Shadows, neigen naar een machtsvertoon dat bij al die aanzwellende dameskoren en paukenslagen richting onverdraaglijke bombast koerst. Maar als Woodkid zijn troostende klank in het geweer brengt, en niet te vergeten zijn majestueuze melodieën, valt de verdenking van barokke overmacht in het niet.

Woodkid trad afgelopen zomer al op bij het popfestival Into The Great Wide Open, op Vlieland. Toen was hij met zijn eigen band bestaande uit twee drummers en blazers. Bij zijn optreden in Rotterdam, volgende week op het Motel Mozaïque-festival, wordt hij begeleid door een deel van het orkest van Kyteman. De diverse benadering van Kyteman zal een interessante combinatie vormen met de strakke esthetiek van de Fransman.

Woodkid treedt op: 6/4 Motel Mozaïque, Rotterdam