Zwaarden en osmium

Wapensmid Tony Swatton heeft naar eigen zeggen voor zo’n 200 films zwaarden en ander wapentuig gemaakt. In de webserie Man At Arms doet hij het omgekeerde: hij maakt kopieën van beroemde mediawapens. Zo maakt hij een versie van het gouden zwaard van Finn uit de tekenfilm Adventure Time, en een stalen bolhoed zoals de schurk Oddjob uit Goldfinger die had.

Swattons arbeid in zijn werkplaats wordt schitterend gefotografeerd, met volop vlammen, vonkenregens en geweld van hamers. Zijn eigen stoere voorkomen (omvangrijk, baard, hoofddoek in piratenstijl) komt daarbij goed uit. Intussen vertelt hij buiten beeld wat voor bewerkingen hij kiest en waarom, en wat voor gereedschap hij gebruikt. Een lust voor het oog en nog informatief ook.

Het project 94 Elements wil 94 films produceren over evenzoveel chemische elementen. Bij de start vorig jaar hadden de Britse initiatiefnemers al vier films gemaakt. Die gingen niet over de stoffen zelf, maar over hun invloed op de levens van mensen.

Het publiek werd gevraagd om geld en regisseurs mochten voorstellen doen voor nieuwe producties. De eerste die een opdracht won, was de Nederlandse regisseur Helmie Stil. Haar film over osmium staat inmiddels op de site van 94 Elements. Osmium zit in het poeder waarmee vingerafdrukken zichtbaar worden. Terwijl de camera focust op de handen van arrestanten en op hun vingerafdrukken, vertellen de eigenaars van die handen waarom ze vastzitten.

Een jonge man is vergroeid met zijn smartphone. Het ding houdt hem gezelschap aan de ontbijttafel, in de badkamer, in bed en op zijn werkplek. Als blijkt dat het toestel zich ook aan hem hecht – letterlijk – is eerst zijn afgrijzen groot. Maar in de korte film Valibation (21 min.) wegen voor de hoofdpersoon de voordelen op tegen de nadelen. Hij is zijn mobieltje nooit meer kwijt. Mooie surrealistische special effects en horrormake-up.

Paper War is een virtuoze stop-motionanimatie waarin twee jonge mannen elkaar bevechten om de gunsten van een schoonheid. Deze drie hoofdpersonen leven als getekende figuurtjes op prikborden. Animator Zhe Zhang weet elke paar seconden te verrassen door buiten de lijntjes te tekenen. Zo vouwen de kemphanen papieren vliegtuigjes voor zichzelf, bekogelen ze elkaar met punaises en vormt een rol toiletpapier een stroom om tegenin te zwemmen.

Bekijk de besproken video’s via nrc.nl/webscan