Zo zit het met de gevangenissen in... Frankrijk: overvol

Hoeveel gevangenen zijn er?

Franse gevangenissen zijn notoir overbevolkt. Op 1 maart zaten in 191 huizen van bewaring 66.995 mensen vast, terwijl er maar plek is voor 56.992 man. Sinds 2000 is het aantal gedetineerden met 34 procent toegenomen. Die stijging is het gevolg van de zerotolerancebenadering tegen kleine criminaliteit van Nicolas Sarkozy, eerst als minister van Binnenlandse Zaken en later als president.

Met z’n hoevelen in één cel?

Gedetineerden slapen door gebrek aan bedden vaak met meerdere mensen in één cel op matten op de grond en worden omgeven door ratten en kakkerlakken.

Hoe zijn de gevangenissen?

Volgens sommige onderzoeken heeft Frankrijk de beroerdste gevangenissen van de EU. Een op de tien gevangenen is volgens onderzoekers aan de drugs en het aantal zelfmoorden ligt zes keer boven het gemiddelde buiten de gevangenis. Berucht is ‘Les Baumettes’ in Marseille, waar gevangenen klaagden dat ze water moesten drinken uit de toiletpotten. Na een schokkend rapport van de Franse toezichthouder op gevangenissen, in december, verordonneerde een rechter een verbouwing van het cellencomplex. De Raad van Europa noemde de situatie in Les Baumettes jaren terug al „weerzinwekkend”.

En wordt er bezuinigd?

De huidige socialistische regering broedt op plannen om de druk op de gevangenissen te verminderen, bijvoorbeeld via alternatieve straffen en lagere straffen. De meeste gevangenen zitten voor kleine vergrijpen vast en zouden volgens linkse parlementariërs in de gevangenissen alleen maar crimineler worden. Minder mensen opsluiten kan in crisistijd geld opleveren, maar dat lijkt niet het eerste motief. De minister van Justitie wil vooral de leefomstandigheden verbeteren.